Deportovani bh. građani
0

Poruka Crnogorcima: Ljudski je odati počast žrtvama

FENA
Park na Pobrežju u Podgorici (Foto: Arhiv)
Park na Pobrežju u Podgorici (Foto: Arhiv)
Udruženje porodica deportovanih građana Bosne i Hercegovine iz Crne Gore 1992. godine pozdravlja odluku Vlade Crne Gore da otvori spomen-park na Pobrežju u Podgorici i postavi spomen-ploču posvećenu civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije 1991-2001.godine.

"Ljudski i civilizacijski čin je podizati spomenike i tako odavati počast žrtvama, ali i obilježavati zločin kako se nikad više nikom ne bi ponovio.

Ohrabreni smo ovakvom odlukom crnogorske vlade te se nadamo da će Crna Gora iduće godine, u sklopu obilježavanja 20-godišnjice kobnog deportovanja podići i spomen-obilježje deportovanim Bošnjacima u Herceg-Novom odakle su naši najmiliji odvedeni u smrt", navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja podsjećaju da je takav zahtjev porodica upućen crnogorskim nadležnim organima u maju 2005. godine.

"Porodice deportovanih ljudi očekuju od Vlade Crne Gore da ne podlegne pritisku pojedinaca okupljenih oko tabloida Monitor koji se protivi ideji podizanja spomen-obilježja u Herceg-Novom i iskoristi preostalo vrijeme da bi na adekvatan način obilježili 20-godišnjicu stradanja naših najbližih", stoji u saopćenju.