BiH
67

Portalu Klix.ba vraćena oprema oduzeta za vrijeme pretresa redakcije

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Portalu Klix.ba danas je vraćena oprema koja je bila oduzeta prilikom pretresa koji se dogodio 29. decembra 2014. godine, kad su u prostorije redakcije našeg portala upali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon pretresa redakcije portala Klix.ba, detaljnog pregleda i oduzimanja hard diskova, 19 računara je bilo onesposobljeno za rad, oduzeti su USB-ovi, diktafoni, kao i privatni mobilni telefoni urednika i direktora portala Klix.ba.

Advokatski tim portala Klix.ba je nakon pretresa prostorija uputio žalbu zbog oduzetih stvari, a Vijeće Općinskog suda u Sarajevu je 6. januara donijelo rješenje kojim je uvažilo ovu žalbu.

Nalog za pretres redakcije portala Klix.ba je potpisao sudija Igor Todorović, dok je u ime Tužilaštva Kantona Sarajevo zahtjev za pretres podnijela tužiteljica Suada Pašić.

Podsjećamo, pretres redakcije portala Klix.ba izvršen je u vezi s aferom "Dva papka", tj. audio snimkom na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o "kupovini" zastupnika u narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine, a kojeg je portal Klix.ba objavio 15. novembra.

Nakon što je izdao nalog za pretres redakcije portala Klix.ba, sudija Igor Todorović je potpisao i današnju potvrdu da se našoj redakciji vrate oduzete stvari.