BiH
19

Portal Klix.ba dobitnik zahvalnice Saveza logoraša BiH za objektivno izvještavanje

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Savez logoraša BiH danas je na prigodnoj svečanosti u sali Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu uručio zahvalnice medijskim kućama koje, kako su kazali iz Saveza, prate i podržavaju rad Saveza logoraša u BiH.

Zahvalnice su uručene predstavnicima Radio-televizije BiH, Federalne televizije, Televizije Hayat, FACE televizije, informativne televizije TV1, Televizije Alfa, PINK TV, Televizije Sarajevo, novinske agencije FENA, novinske agencije Anadolu Agency Regionalna direkcija za Balkan, Radija Federacije BiH, Dnevnog avaza, Oslobođenja i portala Klix.ba.

Dodjelom zahvalnica, Savez logoraša u BiH iskazao je simboličnu zahvalnost medijskim kućama koje se odazivaju pozivima Saveza i prate problematiku u vezi sa rješenjem statusa ove populacije u Bosni i Hercegovini.

"Ovim putem željeli smo zahvaliti medijima koji podržavaju i prate naš rad", kazao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković, napominjući kako izuzetno cijeni napore novinara na terenu.

"Pratili ste naš rad i posjećivali mjesta obilježavanja zločina na području cijele države. Viđali smo vas i po kiši i po suncu, toliko ste se trudili da uradite dobro vaš posao, i hvala Vam na tome", kazao je Mešković.

Prisutnima se obratila i Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode u BiH, koja je također podsjetila na probleme s kojima se susreću logoraši iz rata 1992.-1995.

"Čast mi je da se obraćam ovdje. Mislim da je BiH, koja je preživjela agresiju, postala zemlja apsurda. U zemlji su se vršila ubijanja, zatvaranja u logore i torture. Žrtve tih tortura nemaju prava. U našem zakonodavstvu, ovi ljudi ne postoje", kazala je Memišević.

Zahvalnice je predstavnicima medijskih kuća uručio predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković, koji je još jednom podsjetio na neriješen status populacije logoraša.

"Logoraši u BiH su jedina kategorija koja nije prepoznata u zakonu niti na entitetskom niti na državnom nivou. Vršimo pripreme i očekujemo izbore, nakon toga ćemo ponovo uputiti zakon o žrtvama torture u parlamentarnu proceduru", kazao je Mešković, napomenuvši kako pitanje statusa logoraša nije pitanje etničke pripadnosti.

"Želimo da se donese zakon o pravima žrtava torture. Ne želimo zakon za Bošnjake, Srbe ili Hrvate, već za logoraše", kazao je.

Nakon dodjele zahvalnica upriličeno je fotografisanje te druženje s predstavnicima medija.