BiH
52

Porodična medicina prema evropskim standardima: Jedinstvena i bolja usluga za sve pacijente u KS

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Reforma medicinskog sektora u BiH, pa tako i u KS, traje više od 15 godina, a posebna pažnja posvetila se porodičnoj medicini. Iako ovaj sektor nije u svim dijelovima KS funkcionirao kako treba, veliki broj stvari se promijenio nabolje. Sada se završava još jedan projekat koji garantuje dobru uslugu za svakog pacijenta.

Kako nam je rekao glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić, riječ je o projektu Akreditovanja timova porodične medicine, što je neophodno prema evropskim standardima. Ovaj projekat je izuzetno bitan za pacijente jer znači jedinstven standard usluge pacijentima.

"To znači da ne smije biti odstupanja u pružanju zdravstvene usluge i da ta usluga mora biti ista u svim dijelovima KS. Do sada su akreditaciju dobila 132 tima od postojećih 200. Oni su položili potrebne testove. Dobili su niz zadataka i procedura u liječenju pacijenata koje su uspješno položili i sada rade prema evropskim standardima", kazao je Šarkić.

Za pacijente je to bitno jer neće više čekati dugo da dobiju zdravstvenu uslugu, a njihovo liječenje neće ovisiti o mjestu gdje se zdravstvena ustanova nalazi. Tako će istu uslugu imati i pacijenti iz lijaša, kao i pacijenti iz Centra, odnosno oni iz grada i rubnih dijelova.

"Ti standardi podrazumijevaju posebna pravila u načinu skladištenja lijekova, segment kućnih posjeta, higijene, komunikacije s pacijentima, u dijelu za žalbe i prigovore pacijenata itd. Bitno je naglasiti da akreditacija nije vječna, odnosno kada se jednom dobije važi trajno. Akreditacija se obnavlja i podložna je provjeri", naglasio je Šarkić.

A da li akreditovani timovi porodične medicine, koje čine jedan ljekar i dvije sestre, obavljaju dobro svoj posao i u skladu s ovim evropskim standardima, ocjenjuje Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ). Ocjenjivači AKAZ-a mogu nenajavljeno doći u bilo koje doba i na bilo koji lokalitet JU Dom zdravlja KS kako bi provjerili rad timova porodične medicine i, ukoliko utvrde da ne rade prema pravilima, oduzima im se akreditacija, što znači da neće moći obavljati te poslove.

"Nema opuštanja i timovi će imati veću odgovornost. Vrlo je bitno da ovaj projekat uradimo do kraja, kako zbog nas tako i zbog puta ka EU", rekao je Šarkić.