BiH
5

Porodice žrtava genocida obišle stratišta u Orahovcu, Branjevu, Pilici i Kasabi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Porodice žrtava genocida u Srebrenici obišle su danas masovna stratišta u Orahovcu, Branjevu, Pilici i Kasabi.

Kao i svake godine nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, majke Srebrenice i Žepe obilaze stratišta na kojima su srpske vojne i policijske snage 1995. godine ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Prvo odredište obilaska je selo Kravica, gdje su, prema svjedočenjima preživjelih, u skladište Zemljoradničke zadruge srpske snage zatvorile više od 1.000 Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice.

Nakon višegodišnjih pokušaja ulaska u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, porodice su danas, nakon sukoba sa policijom, ipak uspjele ući, iako im ulazak nije bio dozvoljen. Nekoliko žena povrijeđeno je prilikom guranja sa pripadnicima specijalne jedinice policije pri ulasku u zadrugu.

Kako je novinarima kazala predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović, kapija nije bila otvorena ni u Potočarima kod "bijele kuće", gdje su mučkarci odvođeni odmah nakon pada Srebrenice, ali su porodice i tamo uspjele ući.

"Samo na istini i pravdi moguće je graditi bolju budućnost za sve", rekla je Mehmedović za Fenu.

Porodice su obišle i stratišta u Petkovcu, Orahovcu, Branjevu, Pilici i Kasabi, gdje su položile cvijeće, proučile fatihu i donijele tekbir te na taj način odali počast svojim najmilijim brutalno ubijenim u julu 1995. godine.

Mjesta stradanja danas su obišli i članovi Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Holandije, Italije, Srbije i Turske.