Svaki dan susreću egzekutore
0

Porodice šokirane ukidanjem presuda za Korićanske stijene

Piše: Edita Gorinjac
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je danas prvostepenu presudu osuđenicima za zločin na Korićanskim stijenama Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su dobili ukupno 86 godina zatvora, te slučaj vratilo na ponovno suđenje.

Porodice stradalih u ovom zločinu, koji su počinili nekadašnji pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, su ogorčene. Pitaju se kako je moguće da su tri godine mukotrpnog procesa za porodice, koje su tragediju još jednom proživljavale, tek tako izbrisane.

"Iznenađeni smo i šokirani tom viješću. Neposredno nakon što su me ustvari novinari obavijestili o odluci Apelacionog vijeća, ja sam sreo jednog od njih ovdje u Prijedoru, Milorada Škrbića. Prošao je pored naše kancelarije i skoro smo se sudarili. Ovo što se desilo je u najmanju ruku nerazumno. Još ne postoji obrazloženje Suda zašto je ovakva odluka donesena, ali postupak koji traje tri godine u svoj toj priči o ograničenim kapacitetima, prevelikom broju predmeta i slično, sada se vraća na početak. Pitam se kako, uzimajući u obzir sve te okolnosti, Sud sebi može dozvoliti takvo nešto. Niko iz tog Apelacionog vijeća vjerovatno nije ni pomislio na koji način će se to sada odraziti na porodice žrtava i na koji način će svjedoci preživjeli u tom zločinu sada to doživjeti i kako će ih pogoditi to što će morati ponovo sve te ljude viđati na prijedorskim ulicama", rekao je za Sarajevo-x.com Edin Ramulić, aktivista Udruženja Izvor iz Prijedora.

Janković se može vratiti u Prijedor

Ramulić upozorava i na to da je apsurdno da se jedan od njih, kojem je prvobitno presuđeno za zločine nad nesrpskim civilima tokom 1992. godine, Dušan Janković, koji je u bjekstvu, nakon ukidanja presude slobodno može vratiti u Prijedor.

"Ovo će imati dugoročne posljedice, obeshrabrit će i demotivisati mnoge. Mnogi će se sada nerado odazivati i pitanje je da li će uopće htjeti prolaziti kroz ta mukotrpna svjedočenja, da bi na kraju sve rezultiralo ovakvom blamažom. Zapravo, mi i ne znamo šta će se ovdje još desiti, opet smo na početku. Svi dokazi koji su izneseni upućuju na to da je odgovornost ovih ljudi za zločin više nego neosporna. Zašto je prvostepeno vijeće Suda BiH izgubilo dvije godine, a mi nemamo ni osudu tih zločina ni oslobađajuću presudu. Neko bi trebao odgovarati zbog toga, šta je Tužilaštvo radilo, sad će zastupati istu optužnicu. Možda ćemo dobiti neko objašnjenje kroz neko vrijeme", rekao je Ramulić.

Porodice žrtava se plaše da bi nakon ponovljenog postupka moglo doći do izricanja znatno manjih kazni, ili, još gore, oslobađajućih. Do tada i dalje žive u strahu i egzekutore njihovih najmilijih sreću na ulicama.

Muharem Elezović iz Trnopolja kod Prijedora je jedan od prvih povratnika koji se vratio kući nakon rata. Na Korićanskim stijenama je izgubio dva sina Emira (22) i Edina (24). Njih dvojica su 09. jula iz porodične kuće odvedeni u Keraterm, gdje su bili u logoru do početka augusta, ali su tada prebačeni u logor u Trnopolje da bi ih 21. augusta pripadnici CJB Prijedor strpali u autobuse, odvezli na Korićanske stijene i strijeljali ih.

Porodice će sve ponovo preživljavati

"Ovo je šokantno za porodice, pogotovo što su neki od njih priznali zločine, toliko svjedoka je izvedeno pred sud i sada ništa od toga. Samo je trebalo još da im daju penzije par hiljada maraka i da ih puste kući. Mi porodice sve ponovo moramo preživljavati, ovo je krajnje neozbiljno i neodgovorno", rekao je Elezović, koji sa suprugom od 2000. godine živi u porodičnoj kući.

Muharem Elezović kaže da gotovo svaki put kada prođe kroz Prijedor viđa ubice svojih sinova kako šetaju.

Sud BiH je 21. decembra 2010. godine izrekao prvostepenu presudu kojom je Babića i Škrbića, nekadašnje pripadnike Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osudio na po 22 godine dugotrajnog zatvora, dok je Stojnića, bivšeg pripadnika iste jedinice, osudio na 15 godina, zbog ubistava više od 150 civila muškaraca na Korićanskim stijenama počinjenih 21. augusta 1992.

Istom presudom je Janković, bivši komandir SJB Prijedor, proglašen krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora. Janković se nije pojavio na izricanju prvostepene presude, kao ni na obrazlaganju žalbi. Za njim je raspisana potjernica.