BiH
0

Porodice šehida i poginulih boraca o projektu "Jedan zakon - jedan fond"

FENA
Upravni odbor Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH organizirao je danas u Sarajevu javnu raspravu o projektu Vlade FBiH "Jedan zakon - jedan fond" na kojoj je istaknuta važnost istrajavanja na zaštiti interesa porodica šehida i poginulih boraca.

Na današnjoj raspravi istaknuto je da je za UO Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH neprihvatljivo da je invalidnina uvjetovana primanjima po drugom osnovu i to samo kod porodica šehida i poginulih boraca, "dok i prema odredbama novog prijedloga zakona kod RVI i dobitnika priznanja nema uvjetovanja".

Kao jedna od primjedbi istaknute su prinadležnosti za te kategorije čija visina se odavno nije mijenjala i ne prati troškove života, a apsurdnim je označeno da značajnija povećanja nisu predviđena ni u novom zakonu.

Na današnjem skupu zatraženo je više sluha i razumijevanja za šehidsku populaciju posebno za šehidsku djece koja, kako je rečeno, po završetku školovanja gubi većinu prava. Važnim je označeno da dijete šehida tu kategoriju ima do kraja svog života "jer je njegov roditelj dao život za ovu državu".

Porodice šehida i poginulih boraca BiH traže i to da supruge šehida i poginulih boraca budu penzionisanje po povoljnijim uvjetima, kao i uvažavanja termina "šehid".

Resorni federalni ministar Zahid Crnkić istaknuo je danas u susretu s predstavnicima porodica šehida i poginulih boraca da je njihov poziv za današnji skup stavio u prioritet svojih obaveza, te da će učiniti koliko je u njegovoj moći da bi njihove primjedbe bile osmislene.

Današnjoj raspravi prisustvovali su i predstavnici resornih ministarstava i službi pojedinih kantona i Distrikta Brčko.

Projekt Vlade FBiH “Jedan zakon - jedan fond” podrazumijeva objedinjavanje triju postojećih zakona iz oblasti boračkih prava u FBiH i formiranje jednog fonda za finansiranje.