BiH
192

Prijedorska tuga: U nedjelju će u vječni smiraj biti ispraćena 24 člana porodice Kadirić!

Piše: E. Gorinjac
Posmrtni ostaci u hali Šejkovača (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Posmrtni ostaci u hali Šejkovača (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Genocid nad bošnjačkim stanovništvom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu se dogodio već na samom početku rata, i to u Prijedoru i okolici tog grada 1992. godine. Godinama nakon rata se nije mnogo govorilo, pa šira javnost nije ni bila detaljnije upoznata sa stvarnim obimom stradanja prijedorskih civila.

Koliko je detaljno bio isplaniran i proveden genocid nad prijedorskim Bošnjacima pokazuje i sam pogled na prezimena ubijenih. Tokom ljeta 1992. godine kompletne porodice su prolazile torturu, logore i na kraju svirepa ubistva.

Slučaj Have Tatarević kojoj su ubili šestoricu sinova i supruga, te je postala simbolom patnje prijedorskih Bošnjaka, nije jedini. Brojni su takvi primjeri majki kojima su ubili dvojicu i više sinova.

Na 16. kolektivnoj dženazi Hava će se posljednji put oprostiti od sinova: Najmlađeg Nishada (18), Zijada (20), Zilhada (23), Nihada (24), Sejada (29) i Senada (31). Ukopat će i supruga Muharema (56). Svi su pronađeni u Tomašici, a ubijeni su 23. jula u Prijedoru.

Mina Hegić je majka kojoj su ubili petoricu sinova i supruga. Abdulah Hegić (1932.) i njegovih pet sinova Asuf Hegić (1967.), Velid Hegić (1964.), Vehid Hegić (1960.), Ragib Hegić (1955.) i Vejsil Hegić (1953.) su među žrtvama iz masovne grobnice Tomašica koji će biti sahranjeni u nedjelju nakon kolektivne dženaze u Kozarcu. Ovo nisu jedine žrtve s prezimenom Hegić. Tokom rata u Prijedoru je ubijeno čak 48 Hegića iz sela Bišćani. Ove godine dženaza će biti klanjana 21. Oni Hegići koji su preživjeli uglavnom su raseljeni širom svijeta.

Munevera Zenković su ubili četiti sina: Adila, Fadila, Šerifa i Jusufa. Zenkovići su ranije pronađeni i sahranjeni na mezarju u Bišćanima.

Porodica Duratović će se u nedjelju oprostiti od 10 ubijenih članova. Supružnika Đule i Husnije, njihovih sinova Ismeta, Ešefa i Hazima, Ismetovih sinova Elvisa i Enesa i Ešefove superuge Zemire te maloljetnog, 15-godišnjeg Halida, Đulinog i Husnijinog unuka. Osim ove porodice, još 10 Duratovića će biti sahranjeno u nedjelju, ukupno 20.

Tanija Dedić je još jedna od majki koja je izgubila više sinova, trojicu: Nermina, Mevludina i Sulejmana. Njih trojica su ranije ukopani u Bišćanima, a ove godine će se kopati četverica Dedića.

Ajki Kadić su također u jednom danu ubili trojicu sinova: Izeta, Ifeta i Ismeta. Osim Ifeta Kadića, ove godine će se kopati još osam muških članova porodice Kadić. Njegova braća su ukopana ranije.

Hasniji Kadirić su ubili četiri sina: Ferida, Edina, Samira i Emira. Najmlađi Ferid nije imao ni punih 16 godina kada je ubijen. Svu četvoricu su ispred porodične kuće natjerali da uđu u kombi i od tada ih nije više vidjela. Dvojica

Emsuda Kadirić iz prijedorskog naselja Bišćani ove godine će ukopati supruga Rasima. Porodica će se oprostiti i od njegovog brata Kasima.

"Moj suprug je ubijen odmah pored porodične kuće. Mene i djecu su ostavili u kući da gledamo", kaže za Klix.ba Emsuda Kadirić.

Porodica Kadirić je možda i najviše stradala u prijedorskom genocidu. Samo ove godine će biti ukopano njih 24.

Porodica Mrkalj će se ove godine oprostiti trojice braće Fehima, Latifa, Kasima i Saliha. Ove godine se ukupno ukopava 15 Mrkalja.

Konačni smiraj će naći i 13 Čauševića, 13 Karagića, po četvero Vojnikovića i Zahirovića... Ukupan broj žrtava koje će se ukopati u nedjelju je 284.

Samo 20. jula u Bišćanima je ubijeno najmanje 218 osoba. Među njima su cijele porodice.

"Od moje majke recimo, tri brata su ubijena, dva nisu bili oženjeni. Jedan je bio i žena mu je bila trudna kada je on ubijen 20. jula u Keratermu, a sin mu se rodio u decembru. Na svu sreću, ostao je on da produži lozu. U nekim porodicama nema nikoga više da rađa nove potomke. Ako to nije genocid, onda ne znam šta jeste", kazao je ranije za Klix.ba Mirsad Duratović, Prijedorčanin, bivši logoraš, koji će ove godine sahraniti 10 članova porodice, među kojima i maloljetnog brata.

Većina ovih očeva, sinova i braće su ubijeni zajedno u istom danu te su pronađeni zajedno u istoj masovnoj grobnici.