BiH
0

Porodice iz Vogošće čije su kuće srušene zbrinuti na sigurnom

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stručni timovi Općine Vogošća i danas su bili na području klizišta Svrake koje se aktiviralo preksinoć, a porodice čije su kuće srušene smještene su na sigurno.

"Rano jutros otišli smo na lice mjesta u naselju Svrake na klizište koje je u ovom trenutku najkritičnije sa timom stručnjaka i detektovali problem i vrstu tog klizišta. Sada je u toku detaljna analiza radi definiranja područja koje je opasno zbog tog klizišta", izjavio je za Fenu savjetnik načelnika Općine Vogošća Kenan Alikadić.

Svi stanovnici iz tog naselja su evakuirani, a Općina je organizovala smještaj po hotelima i zbrinuto je oko stotinu porodica.

Alikadić je dodao da je u toku prikupljanje pomoći, te da za Vogošću pristižu kamioni pomoći koja se raspoređuje ugroženom stanovništu.

Po njegovim riječima, aktiviralo se i nekoliko novih klizišta, ali nisu većih razmjera i nema štetnih posljedica.

"Sa timovima smo stalno na terenu i obilazimo klizišta u pokušaju da definišemo ona koja su najkritičnija tako da možemo poduzimati sve korake koji su potrebni da ne došlo do gubitaka ljudskih života i većih materijalnih šteta", kazao je Alikadić.

Ugrožena područja u Vogošći jučer su obišli predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, federalni premijer Nermin Nikšić zajedno sa jednim brojem ministara u Vladi FBiH, kao i Vlada KS-a koja je Općini Vogošća održala tematsku sjednicu posvećenu klizištima.