BiH
0

Porodicama rudara stradalih u jami Raspotočje uručena novčana pomoć

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Porodicama smrtno stradalih radnika RMU "Zenica" u jami "Raspotočje" Hajrudina Bradarca, Mehmeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača i Fejze Isakovića danas je na sjednici Predsjedništva Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH (SSRRFBiH) u Sarajevu uručena novčana pomoć od po 16.479 KM.

Akciju prikupljanja finansijske podrške porodicama rudara koji su stradali u jami "Raspotočje" 4. septembra prošle godine pokrenuo je SSRRFBiH, a u njoj su učestvovali radnici: Rudnika "Kreka", RMU "Kakanj", RMU "Breza", RMU "Zenica", RMU "Abid Lolić" i RU "Gračanica".

Predsjednik UO SSRRFBiH Sinan Husić kazao je da su u akciji učestvovala 5.493 radnika iz šest rudnika u Federaciji BiH i da je ukupno prikupljeno 82.395 KM.

"Svjesni smo činjenice da je gubitak koji su pretrpjele porodice naših smrtno stradalih kolega nenadoknadiv i naša je obaveza voditi brigu o njima. Na ovaj način svi mi uposleni u rudnicima uglja u FBiH želimo im pružiti određeni vid pomoći da im bude lakše sve ono kroz šta prolaze", kazao je Husić.

Naveo je da se mora nastaviti proces investiranja u rudnicima, modernizacija i nabavka savremenije opreme, što sistemom automatizma potiče sigurnosne uvjete rada na jedan viši nivo i osiguraca humaniju i masovniju proizvodnju. To je jedini način, naglasio je Husić, da se postignu sigurniji uvjeti rada u rudnicima.

U "Raspotočju", kako je dodao, očekuju širokočeonu metodu otkopavanja koja je puno sigurnija.

"Realizacija plana izrade novog otkopnog polja i predviđena finansijska sredstva za modernizaciju tog objekta su poznata. Sredstva predviđena za nabavku širokog čela za 'Raspotočje' su u visini oko 19,5 miliona KM. Potrebno je pripremiti otkopno polje za uvođenje širokog čela. Rudari dobro znaju šta to znači i ispred njih je sigurno deset, 11 mjeseci zahtjevnog posla", dodao je Husić

Direktor RMU Zenica Esad Čivić je kazao da su nakon nesreće u rudniku krenuli u stablizaciju uz pomoć Koncerna EPBiH. Dodao je da su sa porodicama stradalih rudara održali niz sastanaka, te da su korektno izvršili obaveze koje proističu iz zakona u ovakvim situacijama. Također, kako je dodao, dodatno su zaposlili neke od članova porodica jer su osjećali moralnu obavezu da pomognu.

Zahvalnost granskom sindikatu i svim rudarima koji su izdvojili novac uime porodica izrazila je Mirzeta Bradarac.

Pet rudara poginulo je početkom septembra prošle godine u nesreći u jami "Raspotočje" Rudnika Zenica, nakon gorskog udara.