"Izloženi proganjanjima"
0

Porodica želi Ratka Mladića proglasiti mrtvim?

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Porodica Ratka Mladića okončava dogovore sa svojim advokatima koji će do kraja mjeseca podnijeti Prvom osnovnom sudu u Beogradu zahtjev da on bude proglašen mrtvim, rekao je zastupnik Mladićevih, beogradski advokat Miloš Šaljić.

Šaljić je pojasnio da se procedura za proglašenje nestale osobe umrlom pokreće na inicijativu onoga ko ima neki pravni interes, što je u ovom slučaju Mladićeva porodica, koja će taj potez povući ne samo zbog imovine i zamrznute penzije, već i zbog "svakodnevnih proganjanja kojima je izložena".

On je za sutrašnje "Večernje novosti" rekao  da se prema Zakonu o vanparničnom postupku preko suda može pokrenuti ova procedura ako je nestali stariji od 70 godina i ako o njemu nema pouzdanih podataka više od pet godina. 

"U tom slučaju nije potrebno ništa dokazivati, procedura je vrlo jednostavna. Međutim, pošto Mladić ima 68 godina potrebno je dokazati da postoje okolnosti koje utvrđuju da je on mrtav. Ili, pravnim jezikom rečeno, da je nestao pod takvim okolnostima zbog kojih je vjerovatno da više nije u životu", dodao je Šaljić.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je za "Večernje novosti" da je takav zahtjev porodice "ruganje državi" i da ni na koji način ne bi mogao da utiče na nastavak potrage za haškim optuženikom. 

"Ovo u životu nisam vidio. Pa, hiljade ljudi je nestalo u ratovima, ali niko od članova njihovih porodica nije tražio od suda da se oni proglase umrlim, iako je mnogo više godina prošlo od njihovog nestanka i znatno je veća mogućnost da više nisu živi. Mladićeva porodica najavljuje takav zahtjev baš zato što znaju da je on živ. Nećemo se uopšte obazirati na to ruganje institucijama Srbije i nastavićemo potragu istim intenzitetom", poručio je  Ljajić.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić nije želio da komentariše spekulacije zastupnika porodice Mladić, navodeći da se bez obzira na to akcioni plan i dalje provodi.
"Takve priče ne utiču na naš cilj, a to je pronalaženje Mladića", dodao je Vekarić.

U Haškom tribunalu kažu da ne žele unaprijed da govore o tome, jer je "sve još na nivou spekulacija", te da je Mladić na listi optuženih i da će  ga   tražiti. 

Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je sredinom maja sudijama prijedlog izmijenjene optužnice protiv Mladića za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Izmijenjenom optužnicom, koju po pravilima Tribunala mora potvrditi sudija, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-1995. godine.