BiH
0

Porodica, saborci i prijatelji odali počast Zlatnom ljiljanu Meldinu Hajdareviću

FENA
Članovi Kluba Patriotske lige općine Tuzla danas su na Nišićkoj visoravni obilježili 20. godišnjicu od pogibije borca Armije Republike BiH, ratnog heroja i Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića, koji je na tom mjestu izgubio život braneći Bosnu i Hercegovinu.

Saborci, porodica, prijatelji i mještani Hajdarevićeve rodne Gornje Tuzle proučili su Fatihu i položili cvijeće na spomen-obilježje, te su se prigodnim obraćanjem prisjetili lika i djela ovog ratnog heroja.

"Godine 1993. u ovom periodu agresori na Bosnu i Hercegovinu su intenzivirali svoje napade te su na ovom prostoru odlučili da presjeku jedini put kojim je do Tuzle i tuzlanske regije dolazila hrana, lijekovi i ostale potrepštine za život. Dobrovoljci iz svih jedinica Drugog korpusa su dolazili tada da brane ovaj prostor, a među prvima koji se prijavio bio je naš Zlatni ljiljan Meldin Hajdarević, koji se sa svojim izviđačko-diverzantskim vodom priključio odbrambenim snagama, te su uspostavili liniju i odbranili ovo područje. Meldin rahmetli je do tog dana već tri puta bio ranjavan u odbrani BiH. Kada je poginuo imao je svega 21 godinu", kazao je Salko Bukvarević, član Patriotske lige i saborac Meldina Hajdarevića.

Prisutnima se obratila i predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca općine Tuzla Sabira Mićanović te Meldinov otac Nusret Hajdarević.

U toku agresije, Meldin Hajdarević se borio na svim ratištima širom Bosne i Hercegovine, od Bosanskog Broda, Gradačca, Teočaka, Goražda, a u borbenim akcijama je tri puta ranjavan. Dobitnik je i Zlatne plakete grada, a nekadašnji je član Muslimanskog omladinskog saveza.

Patriotska liga općine Tuzla obilježavanjem godišnjice njegove smrti sjeća se i svih ostalih šehida i palih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Rodbina, prijatelji i saborci Meldina Hajdarevića će u Bijeloj džamiji u Gornjoj Tuzli proučiti hatmu i obići njegov mezar, saopćio je Klub Patriotske lige općine Tuzla.