BiH
23

Porodica, prijatelji i saradnici na komemoraciji Tajibu Šahinpašiću

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac (Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Udruženje izdavača i knjižara BiH sa firmom TKD Šahinpašić u sali Općine Stari grad u Sarajevu organizirali su komemorativni skup povodom smrti Tajiba Šahinpašića, osnivača izdavačke kuće koja je postala sinonim za knjigu.

Na komemorativnom skupu o životu i djelu Tajiba Šahipašića između ostalih govorili su Mirko Pejanović i književnik Ivan Kordić. Skupu je prisustvovao veliki broj ličnosti iz javnog života, kako bi se svi zajedno prisjetili čovjeka koji je iznimno volio knjigu i koji je ostavio značajan doprinos u popularizaciji knjige.

Tajib Šahinpašić rođen je u Foči 1950. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu.

Svoj prvi profesionalni angažman imao je u izdavačkom predužeću Vuk Karadžić, iz Beograda. Ubrzo je imenovan za direktora predstavništva ove firme u Bosni i Hercegovini, i uspješno je vodio do 1989. godine, kada osniva vlastitu firmu. TKD Šahinpašić je osnovana kao prvo privatno knjižarsko preduzeće u bivšoj Jugoslaviji. Specijalizirala se za uvoz i distribuciju stranih knjiga, časopisa i udžbenika. Kuriozitet vezan za njegov rad je i činjenica da je knjižara Šahinpašić radila sve vrijeme ratne opsade Sarajeva. Nevjerovatno zvuči i podatak da su knjige unošene u opkoljeni grad preko piste i kroz tunel.

Svoj neizmjerni doprinos kulturnom životu opkoljenog Sarajeva Tajib je realizirao kroz ratne izložbe knjiga. One su bila preteća Bijenala knjiga koje je organizirao, prvi put 1995. godine. Vizionarski pristup poslu doveo je do razvoja ideje da se Bijenale organiziraju zajedno sa Sajmom knjiga u Sarajevu. Prva zajednička manifestacija organizirana je 2003. godine, i od tada je organizrano 13. međunarodnih sajmova knjige.

Tajib Šahipašić je preminuo u 66. godini, nakon duže bolesti. Nakon dženaze namaz koja će se klanjati u haremu Begove džamije u Sarajevu, ukop će se obaviti na na gradskom groblju Bare u 13:30 sati.