Nakon tri godine zatočeništva
0

Porodica očekuje da Evropski sud oslobodi Abu Hamzu

FENA
Nudžejma Softić, kći Imada al-Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, kazala je u ponedjeljak da će 7. februara Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu najvjerovatnije objaviti odluku u vezi s apelacijom koju je tom sudu podnio Al-Husin.

O tome je, kako je navela u saopćenju, obaviješten advokat Osman Mulahalilović, Al-Husinov pravni zastupnik.

Porodica Imada al-Husina očekuje "da će presudom Suda u Strasbourgu biti okončana nepravda koja im se čini, te da će Al-Husin biti pušten nakon tri godine i četiri mjeseca zatočenja u Imigracionom centru u Lukavici, jer vjeruju u pravičnost tog suda".

Kako je Feni rečeno u Službi za poslove sa strancima, Imad al-Husin se u Imigracionom centru nalazi u skladu s pozitivnim propisima BiH, odnosno na temelju ranije donesenih odluka.

U Službi su kazali da o tome što će se u konačnici dogoditi s Al-Husinom zavisi od presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koju oni u ovom trenutku nisu željeli prejudicirati.

Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, državljanin Sirije s prebivalištem u Sarajevu, uhapšen je 5. oktobra 2008. zbog procjene nadležnih da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Apelacija Sudu u Strasbourgu upućena je nakon iscrpljivanja svih pravnih lijekova u Bosni i Hercegovini.