Težak, ali sretan život
0

FOTO / Porodica Nikolić iz Brčkog ima 15-ero djece

FENA
Kao rezultat dvomjesečne akcije provedene u okviru emisije "Otrgnuto od zaborava" Radio Brčko Distrikta BiH, porodica Franje i Ruže Nikolić iz Boća s 15-ero djece je najbrojnija porodica na području Distrikta, a drugi su bračni par Huseljić iz Ulovića s 11-oro djece.
Ruža i Franjo Nikolić (Foto: SRNA)
Ruža i Franjo Nikolić (Foto: SRNA)
Ruža i Franjo Nikolić imaju osam sinova i sedam kćerki, od kojih najstariji sin ima 29 dok je najmlađem 11 godina.

“Porodicu prehranjujem tako što idem raditi u nadnicu, kod komšija i gdje god ima posla.Tako je Bog dao. Znam samo da su djeca bogastvo i da na mladima svijet ostaje. Bitno je da poštuju starije, da su dobra, poštena i vrijedna, pa onda ni 15-ero djece nije puno“, kazao je Franjo.

U okviru akcije, po broju djece drugi su bračni par Šarida i Muhamed Huseljić iz Ulovića s 11-oro djece, od kojih su dva sina i devet kćerki.

Najstarija kćerka Jasmina ima 22 godine, dok najmlađi sin Danilo ima 11 mjeseci.

Bračni par Huseljić (Foto: SRNA)
Bračni par Huseljić (Foto: SRNA)
Ova porodica živi u jako teškim životnim uslovima, u trošnoj kućici bez vode, stakala na prozorima, a od jučer i bez struje jer im je zbog duga isključena.

"Kuham dva puta dnevno. Djeca nisu zahtjevna, jedu šta ima. Posla nema tako da živimo od socijalne pomoći i nadničarenja", rekla je Šarida.

Po riječima para Huseljić, želja jedina im je da svojoj djeci osiguraju pristojan krov nad glavom i život dostojan čovjeka. A s obzirom na uvjete u kakvim žive, za pomoć mole sve dobre ljude, jer kako kažu iz bijede u kojoj se nalaze oni sami ne mogu izaći.

Predstavnici Radio Brčko Distrikta BiH objema porodicama uručili su poklon pakete s osnovnim životnim namirnicama, koji su nabavljeni u saradnji sa sponzorom ove emisije, preduzećem "Agrogrup" Brčko.