BiH
696

Porodica Kadrić "vlada" studentskim domovima: Direktor zaposlio djecu, njihove kumove, prijatelje...

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Emir Kadrić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
O teškoj situaciji i problemima JU Studentski centar Sarajevo pisali smo nebrojeno puta s ciljem da se pomogne studentima da imaju koliko-toliko dostojanstven smještaj u domovima. Direktor ove ustanove Emir Kadrić kao najveći problem isticao je finansije, ali to ga nije spriječilo da cijelu porodicu zaposli u toj ustanovi.

Činjenica je da kantoni kasne u plaćanju i da je studentski standard na najnižem nivou, ali to nije bila prepreka direktoru Kadriću da zaposli svoju djecu, njihove supružnike, kumove i prijatelje u JU Studentski centar, te ih zbrine.

Kako saznaje Klix.ba, a mnoga imena su se pojavljivala i u medijima u okviru izjava rukovodilaca domova ove ustanove, direktor Kadrić je zaposlio svoju kćerku Marselu Kadrić-Grezdu koja je upravnica Studentskog doma Nedžarići.

Njegov sin Zlatan Kadrić zadužen je za terene, među kojima je i ne tako davno izgrađeni teniski teren u koji je utrošeno više od 100.000 KM. Na njemu treniraju i vrše obuke članovi Udruženja Teniski klub Bosna u kojem je Emir Kadrić predsjednik Upravnog odobra. Ovo udruženje dobilo je i 1.800 KM od Federalnog ministarstva kulture i sporta prošle godine u okviru projekta "Amaterski sport u cilju ostvarivanja vrhunskih sportskih rezultata". Za teren je uzet dio igrališta koje je pripadalo studentima koji također plaćaju za korištenje teniskog terena.

Zbrinuti i prijatelji

Snaha Emira Kadrića Ingrid Kadrić jedna je od šefica A jedinice u Nedžarićima, dok je njen otac šef voznog parka. Elvir Grezda, muž Kadrićeve kćerke Marsele, je saradnik na studentskim nalozima, a njihova vjenčana kuma Edina Demirović Ćišić je upravnica Studentskog doma Bjelave.

Vjenčani kum Kadrićevog sina Zlatana je zadužen za održavanje web stranice, a uposlen je i Kadrićev sestrić koji radi kao recepcioner u Studentskom domu Bjelave.

Stan i soba

Ono što javnost nije znala je to da JU Studentski centar Sarajevo ima na raspologanju stan od 122,04 metra kvadratna koji je u državnom vlasništvu, ali je dat SC-u. Kako stoji u Zemljišnoknjižnom izvatku, stan se nalazi u posebnom dijelu zgrade na visokom prizemlju i sastoji se od tri sobe, kuhinje, kupatila, ostave i predsoblja. Adresa nije navedena, ali pretpostavlja se da se nalazi na Poljinama. Nije poznato ko koristi ovaj stan.

JU Studentski centar Sarajevo također raspolaže stambenim prostorom - sobom od 16,57 metara kvadratnih koja se nalazi u posebnom dijelu zgrade u potkrovlju. Adresa također nije navedena, ali se na zemljišnoknjižnom izvatku nalazi na istoj parceli gdje i stan. Soba je u državnom vlasništvu i data je SC-u na raspolaganje.