Sarajevo
0

Porodica Abu Hamze najavila protest

FENA
Nudžejma Softić, kćerka Imada Al-Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, oglasila se saopćenjem za javnost u kojem navodi da će narednih dana porodice osoba koje borave u Imigracionom centru u Lukavici, protestirati pred zgradom Suda BiH u Sarajevu, obučeni u narandžaste kombinezone.

Na ovaj potez, kako navodi u saopćenju, odlučili su se nakon što članovima porodice Abu Hamze tokom današnje posjete Imigracionom centru u Lukavici nije bilo dozvoljeno da mu predaju narandžasti kombinezon.

Kako dalje navodi u saopćenju, stražari su rekli da kombinezon asocira na odjeću (kombinezone) zatvorenika u Guantanamu.

Kćerka Abu Hamze navodi kako su stražari odbili zahtijev porodice da pismeno potvrde da ne smiju u Imigracioni centar unositi takvu odjeću.

Ona dalje u saopćenju tvrdi kako su dan ranije od njenog oca stražari tražili da skine narandžastu majicu s natpisom "Bosnatanamo" te da su odbili i njegov zahtijev da to pismeno potvrde.

Imad Al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, državljanin Sirije s prebivalištem u Sarajevu, uhapšen je 5. oktobra 2008. u akciji više sigurnosnih agencija zbog procjene nadležnih da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Po hapšenju, smješten je u Imigracioni prihvatni centar Službe za poslove sa strancima u Lukavici.

Njegov advokat Osman Mulahalilović je nedavno kazao da se "Abu Hamzi već godinu dana neprestano produžava nadzor, mada, za to nema valjanog osnova".

Mulahalilović je o slučaju Abu Hamze obavijestio Sud za ljudska prava u Strazburu gdje je, tvrdi, u postupku predmet vezan za državljanstvo Abu Hamze.

Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji početkom 2007. oduzela je državljanstvo Abu Hamzi, nakon čega se on žalio. Ustavni sud BiH je djelimično usvojio njegovu apelaciju. Prihvaćen je dio koji se odnosi na poštivanje prava na porodičan život iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, dok je odbačen dio koji se odnosi na ugrožavanje prava na život i na odluku o oduzimanju državljanstva.

Predmet je vraćen Sudu BiH da bi utvrdio da li bi prisilno udaljavanje Abu Hamze iz BiH bilo opravdano u smislu poštivanja prava na porodični život.