BiH
33

Porezna uprava RS kupila zgradu od višemilionskog utajivača poreza

Piše: G. D.
Poreska uprava Republike Srpske kupila je u oktobru 2013. godine poslovni prostor za područni centar u Doboju od Trgovačkog društva "MG Mind" iz Mrkonjić Grada, koje je utajom poreza oštetilo RS za više miliona maraka!

Poreska uprava RS je tu zgradu u Doboju platila 2.247.841 KM i na taj način dokazala da vlast RS-a najdirektnije sarađuje sa utajivačima poreza, odnosno onim licima i kompanijama koje je ruše bez ikakvog srama i stida.

"MG Mind" je, prema presudama Suda BiH, preko dvije firme oprao ukupno šest miliona maraka. U presudi iz aprila 2011. godine navodi se da je ova firma u periodu od juna do septembra 2005. godine fiktivno prodala "Metaloradu" iz Brčkog robu u vrijednosti 5,6 miliona maraka i tako izbjegla plaćanje više od 800.000 maraka poreza.

Vlasnici "Metalorada" Alan Kamberović i Haska Klopić osuđeni su na po tri i po godine zatvora zbog pranja novca, dok osnivač i direktor "MG Minda" Mladen Milanović nikada nije odgovarao za utaju poreza.

Ova mrkonjićka ekspozitura za pranje para jedna je od 218 firmi koje se spominju u presudi Vujadinu i Aleksandru Savanoviću. U novembru 2008. godine jedan je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca, a drugi na pet mjeseci zatvora zbog pranja novca preko banjalučke kompanije "Krajina Co". U presudi se navodi da je "MG Mind" 2003. godine sa "Krajina Co" ostvario nezakonit promet robe u vrijednosti od 370.000 KM, ali tada nije naveden iznos utajenog poreza.

Ali, bez obzira na presude i utvrđene stepene krivične odgovornosti, "MG Mind" je u RS-u nastavio da posluje kao da je neporočna i bezgrešna filijala Ministarstva finansija, a ne tek jedna od hiljadu privatnih preduzeća koji su poharali "bolji od dva entiteta". Tako je "MG Mind" kupovao akcije državnih preduzeća, na tenderima je dobijao javne poslove, baš kao i kredite Investiciono-razvojne banke. "MG Mind" je početkom 2011. godine kupio banjalučku "Tržnicu" i sada posjeduje akcije u vrijednosti koja prelazi vrtoglavu cifru od 30 miliona maraka.

Zora Vidović, direktorica Porezne uprave RS-a
Zora Vidović, direktorica Porezne uprave RS-a

Nezakonite kupovine i farsa tu nisu prestali: krajem 2011. godine Milanović za 841.000 KM kupuje očnu optiku koja ima poslovni prostor u centru Banje Luke, a većinski je vlasnik i građevinske firme "Mrkonjićputevi". Koliko zapravo Vlada RS voli da druguje sa onima koji ruše slovo njenog zakona, najbolje pokazuje i sljedeći podatak: sredinom 2010. i početkom 2011. godine Vlada je iz fondova IRB-a odobrila četiri kredita "MG Mindu" i "Mrkonjićputevima" u vrijednosti od 6,6 miliona KM.

Poreska uprava RS potpisala je sa "MG Mindom" ugovor o kupovini poslovnog prostora za područni centar u Doboju 4. oktobra 2013. godine. U istoj godini kada je Poreska uprava kupila poslovne prostore u Srpcu za 180.145 i u Mrkonjić Gradu za 207.360 maraka, ova ustanova koja kontroliše uplaćivanje poreza u RS-u spustila je 2.247.841 marku u kesu privatnog lica koje je državu oštetilo za više miliona maraka.

Kupljeni prostor u Doboju ima dva sprata - prizemlje od 140,55 kvadratnih metara kupljeno je po cijeni od 3.700 KM po metru kvadratnom i poslovni prostor na drugom spratu od 751,22 metra kvadratna po cijeni od 2.300 KM za metar kvadratni. Poreska uprava je "MG Mindu" iznos od 2.247.841 marku platila 10. oktobra 2013. godine. S obzirom na to da je prostor u RS svega 132,46, a u Mrkonjić Gradu 125 metara kvadratnih, postavlja se pitanje zašto je Poreskoj upravi u Doboju trebao prostor od gotovo 1.000 kvadratnih metara i zašto je taj prostor plaćen deset puta više od onog u Mrkonjić Gradu?

I još jedno pitanje ostaje u vakuumu koji je ispunjen ignoratskim i bahatim ponašanjem državnih ustanova: da li je to Poreska uprava RS zapravo častila utajivača poreza koji je RS oštetio za šest miliona maraka?