Provjere poslovanja
1

Porezna uprava pojačala kontrole u Međugorju

Klix.ba
Međugorje
Međugorje
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u petak u popodnevnim satima izvršili su 30 inspekcijskih nadzora na području općine Međugorje. Kontrolisani su objekti za koje je postojala osnovana sumnja da posluju bez odobrenja nadležnog organa, kao i objekti koji posluju suprotno Zakonu o fiskalnim sistemima Federacije BiH, nakon što su inspektori Odsjeka za obavještavanje i istrage Mostar izvršili provjere i lociranje objekata.

Od izvršenih 30 inspekcijskih nadzora u 17 slučajeva izvršene su kontrole pansiona, dok se 13 inspekcijskih nadzora odnosilo na kontrolu ugostiteljskih objekata i suvenirnica.

Prema konačnim rezultatima u toku inspekcijskog nadzora 12 poreznih obveznika poslovalo je bez odobrenja nadležnog organa, zatečeno je šest neprijavljenih radnika, dok sedam poreznih obveznika nije imalo instaliran fiskalni uređaj.

U toku inpekcijskih nadzora inspektori su izdali ukupno 26 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 31.600,00 KM, te izdali osam rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i 14 rješenja o zabrani obavljanja poslovne aktivnosti.

Za nepravilnosti koje su utvrđene u toku provedene akcije Porezna uprava Federacije BiH će u narednom periodu nastaviti sa poduzimanjem mjera u okviru svojih nadležnosti.

Skrećemo pažnju da će Porezna uprava Federacije BiH u narednom periodu pojačati kontrole poštivanja Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH i drugih poreznih zakona na području čitave Federacije BiH, saopćeno je iz ove institucije.