BiH
0

Porezna uprava kontrolisala 129 obaveznika

FENA
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su pored redovnih kontrola u toku dana 15. i 16. jula u kasnim noćnim satima izvršili kontrolu 129 poreznih obveznika pravnih i fizičkih lica na području Federacije BiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti rada bez odobrenja, neevidentiranja prometa i upošljavanja 14 neprijavljenih radnika izdata su 36 Rješenja o privremenoj obustavi djelatnosti i rješenja o otklanjanju nepravilnosti.

Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, evidentiranje prometa, zapošljavanje radnika u skladu sa zakonom i rad bez odobrenja nadležnog organa.

Kontrole su izvršene u pekarama, ugostiteljskim radnjama i objektima u kojima se nezakonito priređuju igre na sreću putem aparata, poker aparata, slot mašina i drugih naprava za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori Porezne uprave FBiH su izdali prekršajne naloge u vrijednosti od 77.000,00 KM.

U Zeničko-dobojskom kantonu 19, Srednjobosanskom 15, Zapadno-hercegovačkom 10, a u Tuzlanskom 16 kontrola. Na području Livanjskog kantona kontrolisano je 18 poreznih obveznika, u Unsko-sanskom 12, a u Posavskom tri. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu inspektori Porezne uprave FBiH su izvršili kontrolu 21 poreznog obveznika.

U toku kontrola utvrđeno je da se u sedam objekata nezakonito priređuju igre na sreću putem aparata, poker aparata, slot mašina. U objektima je zatečeno 25 aparata za igre na sreću.

U Sarajevskom kantonu u 02,00 sata poslije ponoći izvršena je kontrola osam poreznih obveznika - pekara u kojima je zatečeno 11 radnika za koja postoje osnovi sumnje da su zaposleni „nacrno”, jer u trenutku kontrole nisu imali dokumente na osnovu kojih dokazuju svoj radnopravni status.

Zbog sumnje da se među zatečenim radnicima nalaze i strani državljani, jer isti nisu imali identifikacione dokumente Porezna uprava FBiH je u ovu aktivnost ukuljučila i Ministarstvo unutrašnjih poslova i službu za odnose sa strancima.

Porezna uprava FBiH će i u narednom periodu nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja ostalih poreznih obveznika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i ostalim poreznim zakonima, saopćeno je.