BiH
0

Porezna uprava FBiH zapečatila 17 ugostiteljskih objekata

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Porezna uprava Federacije BiH zapečatila 17 objekata u kojima je zatečeno 45 aparata za igre na sreću.

Na osnovu obavještajno istražnih podataka inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 25. aprila 2013. godine u popodnevnim satima izvršili kontrolu 69 ugostiteljskih objekata u kojima se nezakonito priređuju igre na sreću putem automata, poker aparata i slot mašina.

Zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno je zapečaćeno 17 objekata u kojima je zatečeno 45 aprata za igre na sreću i 18 neprijavljenih radnika.

Predmet kontrole bila je provjera priređivanja igara na sreću putem aparata u skladu sa Zakonom o igrama na sreću, evidentiranje prometa i izdavanje računa putem fiskalnih kasa u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima i zapošljavanje radnika u skladu sa Zakonom o radu.

Objekti su privremeno zatvoreni zbog rada bez odobrenja za priređivanje igara na sreću Federalnog ministarstva finansija, i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara, odnosno neovlaštenog organizovanja igara na sreću i držanja aparata, neposjedovanja fiskalnog uređaja te angažovanja neprijavljenih radnika.

U toku kontrola zatečen je i značajan broj visokosofisticiranih aparata koji se mogu koristiti kao mini kladionice ili kao poker aparati za priređivanje igara na sreću. Kontrole su provedene na području Kantona Livno, Unsko-sanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Vlasnicima objekata izdat je 51 prekršajni nalog sa ukupnim iznosom novčanih kazni u iznosu od 83.710 KM. Zatečeni aparati su zapečaćeni u posebnim prostorijama i stavljeni su van upotrebe.

Porezna uprava Federacije BiH će nadležnom sudu uputiti prijedlog za izuzimanje i uništavanje zapečećenih aparata.

Porezna uprava Federacije BiH naglašava da su i ovaj put prilikom obavljanja službene dužnosti pojedinim inspektorima vlasnici objekata upućivali fizičke i verbalne prijetnje, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.