BiH
16

Porezna uprava FBiH: Preduzeća KS imaju dugove veće od 133 miliona KM

Klix.ba
U Poreznoj upravi Federacije BiH održan je sastanak v.d. direktora Porezne uprave Federacije BiH Šerifa Isovića sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, kantonalnim ministrom finansija Jasminom Halebićem i kantonalnim ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Elvirom Kazazovićem.

Povod za održavanje ovog sastanka bilo je unapređenje saradnje između Vlade Kantona Sarajevo i Porezne uprave FBiH i iznalaženje modaliteta u razmjeni informacija za poboljšanje upravljanja privrednim subjektima iz nadležnosti Kantona Sarajevo.

Na sastanku je razgovarano i o dugovanjima koja imaju preduzeća čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo.

Isović je prisutne upoznao sa informacijom da porezni obveznici čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo imaju prispjele dužne obaveze u postupku prinudne naplate u ukupnom iznosu od 133.319.299,17 KM, od čega se na glavni dug odnosi 102.283.126,58 KM, a na zateznu kamatu 31.036.172,59 KM.

Naglasio je da prema službenim evidencijama navedeni porezni obveznici imaju ukupno 2.654 zaposlenika i da se najveći iznos duga odnosi na dugovanja po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Istakao je da je neophodno da se u rješavanje problema duga uključi Vlada Kantona Sarajevo kao osnivač tih preduzeća i naglasio da će Porezna uprava Federacije BiH ubrzo nadležnim organima Federacije BiH dostaviti informaciju o ukupnom stanju duga po osnovu javnih prihoda sa prijedlogom za rješavanje tog duga.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izrazio je zabrinutost za stanje javnog duga preduzeća na području Kantona Sarajevo i kazao da će Vlada Kantona Sarajevo podržati prijedloge Porezne uprave FBiH za naplatu duga. Zamolio je Poreznu upravu FBiH da iskoristi sve zakonske mehanizme i pronađe najpovoljnije rješenje za naplatu duga koje ne bi ugrozilo rad obrazovnih institucija na području Kantona Sarajevo i javnih komunalnih preduzeća koja imaju veliki značaj za Kanton Sarajevo.