BiH
0

Porezna uprava FBiH izuzima imovinu kladionice Derby

Klix.ba
Porezna uprava Federacije BiH, u postupku prinudne naplate, izuzima zaplijenjenu imovine sa 168 uplatnih mjesta poreznog obveznika, priređivača igara na sreću klađenjem Derby Bet Shop d.o.o. Mostar, koji je prestao sa radom 2. i. 3.aprila 2013. godine, kada je zapečaćeno sjedište poreznog obveznika i sva uplatna mjesta.

Imovina koja se izuzima je tehnička oprema koja se sastoji od računara, monitora, kućišta, printera, LCD televizora itd.

Zatvaranje poreznog obveznika izvršeno je u postupku inspekcijskog nadzora, zbog nepostojanja odobrenja za rad za čije izdavanje je nadležno Federalno ministarstvo finansija. Federalno ministarstvo finansija, podsjećamo, odbilo je zahtjev za produženje odobrenja za rad poreznom obvezniku Derby Bet Shop d.o.o Mostar, zbog neizmirenih dužnih poreznih obaveza, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Do sada je postupak izuzimanja imovine završeno na 104 uplatna mjesta, a u toku je izuzimanje imovine sa preostala 64 uplatna mjesta. Izuzeta imovina bit će predmet prodaje u postupku prinudne naplate dužnih javnih prihoda.

Podsjećamo, inspektori Porezne uprave su od 2. do 26. aprila 2013. godine na području Federacije BiH, proveli sveobuhvatnu kontrolu zakonitosti poslovanja priređivača igara na sreću klađenjem.

U provedenim aktivnostima kontrolisano je ukupno 1.066 uplatnih mjesta. Zbog neposjedovanja rješenja, odnosno odobrenja za rad Federalnog ministarstva finansija i utvrđenih ostalih nepravilnosti, zapečaćeno je ukupno 340 uplatnih mjesta. Izdato je 310 prekršajnih naloga.

Visina novčanih kazni iznosi ukupno 634.310 KM. U toku inspekcijskog nadzora zatečeno je 88 neprijavljenih radnika.