Iz privatne kuće
0

Porezna uprava FBiH izuzela 14 poker aparata

FENA
Inspektori Porezne uprave FBiH danas su postupajući po nalogu Općinskog suda Zenica, izuzeli 14 aparata za priređivanje igara na sreću iz podruma privatne kuće Midhata Zahirovića iz Kaknja i prevezli ih u skladište zaplijenjene robe Kantonalnog poreznog ureda Zenica na postupanje.

Izuzeti aparati za priređivanje igara na sreću koje je Porezna uprava FBiH zapečatila u okviru kontrola nezakonitog priređivanja igara na sreću bit će uništeni u posebnom postupku, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Općinski sud Zenica je u ovom predmetu donio rješenje kojim je Midhat Zahirović oglašen krivim zbog počinjenog krivičnog djela te je izrečena mjera sigurnosti - oduzimanje predmeta za priređivanje igara na sreću i novčana kazna.

Dosad su nadležni sudovi u Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu, Tuzli i Kalesiji i Mostaru obavijestili Poreznu upravu Federacije BiH o izrečenim mjerama oduzimanja aparata zbog nezakonitog priređivanja igara na sreću putem aparata za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara.

U narednim danima u skladu s presudom nadležnog suda u Mostaru, Kantonalni porezni ured Mostar izvršit će izuzimanje, a potom i uništavanje sedam aparata za priređivanje igara na sreću.

Inspektori Porezne uprave FBiH su tokom 2008. i 2009. godine izvršili kontrolu 943 objekta.

Privremeno je zatvoreno 487 objekata, u kojima su zatečena čak 2.282 automata za priređivanje igara na sreću, aparata za klađenje i bilijar stolova i pikada za koja vlasnici objekata nisu imali odobrenje Federalnog ministarstva finansija za priređivanje igara na sreću, ni rješenje nadležnog općinskog organa. Izdata su 462 prekršajna naloga, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.