BiH
0

Poreskom utajom oštetili budžet BiH za oko 87.000 KM

FENA
Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Bijeljina podnijeli su Okružnom tužilaštvu u Bijeljini izvještaj protiv dvije osobe zbog osnova sumnje das u oštetili budžet BiH za oko 87.000 KM.

Prijavljeni su A.D. i M.M., zbog postojanja osnova sumnje da je prvoprijavljeni počinio krivično djelo poreska utaja, a da je drugoprijavljeni pomagao u izvršenju ovog krivičnog djela.

Iz CJB Bijeljina je saopćeno da je A.D. je kao odgovorna osoba preduzeću "Aurela" Tuzla u periodu od 12.jula do 23.novembra 2011. godine vršio nabavku sekundarnih sirovina koje je isporučivao firmi "Milkus" s Pala, a zatim ispostavljao račune otpremnice za isporučenu robu u ukupnom iznosu od 600.952,56 KM sa obračunatim PDV-om.

Po izvršenom plaćanju od strane preduzeća "Milkus" na račun "Aurele", prijavljeni je u više navrata podigao gotovinska sredstva u pomenutom iznosu, a zatim ista predavao drugoprijavljenom, bez knjigovodstvenog evidentiranja i uplate obaveza po osnovu poreza na dodatnu vrijednost u iznosu od 87.317,73 KM za koji iznos je oštetio budžet BiH, a za sebe ili drugog pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Drugoprijavljeni M.M. je davanjem savjeta ili uputa kako da se učini krivično djelo, stavio na raspolaganje prvoprijavljenom novčana sredstva i teretno motorno vozilo za prijevoz sekundarnih sirovina, a nakon realizacije poslova i podizanja gotovinskih sredstava od strane prvoprijavljenog iste uzimao i dalje raspoređivao.