BiH
0

Poreska uprava FBiH blokirala račune Sarajevotekstila, radnici ne odustaju od zahtjeva

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Poreska uprava FBIH donijela je Rješenje o obustavi transakcija preko računa firme Sarajevotekstil d.d. u Novoj banci ad Bjeljina, Raiffeisen banci, NLB Tuzlanskoj banci, Sparkasse banci, Turkish banci te Union banci i Hypo Alpe Adria banci kao i Rješenje o naplati porezne obaveze iz imovine i novčanih sredstava firme u iznosu od 430.099,34 KM, saopšteno je iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sindikalno povjereništvo se Poreskoj upravi FBIH obratilo ističući da ni u kom slučaju neće podržati bilo kakav sporazum između Poreske uprave i NO koji će ići na štetu firme i njihovih zaostalih potraživanja na ime poreza i doprinosa.

Također su Upravu informirali da firma Sarajevotekstil d.d. ima račun u BOR banci na kojem se nalazi 1.032.000,00 KM od kojeg se, na ime sudužništva, otplaćuju rate kredita firme Saben d.o.o. koja je u vlasništvu Gorana Jovanovića.

Ovim zahtjevom radnici su tražili da se sredstva preusmjere za izmirenje duga na ime doprinosa za radnike ali i da Poreska uprava napravi presjek novog stanja i dugova koji su nastali od posljednjeg uvida koji je ova institucija napravila u decembru 2014.

U međuvremenu, firma je izabrala novi NO koji bi u narednih par dana trebao postaviti novog direktora firme.

Predstavnici većinskih vlasnika su dali usmena obećanja radnicima na sastancima od 15.05. i 18.05. i obavezali se na podršku planu sanacije koji je predložio sekretar Društva.

Nakon posljednje press konferencije koju je organizirao STBIH te nakon pisma koje je upućeno Ambasadi Republike Italije u Sarajevu, na adresu Društva su stigle pismene garancije od firmi Bellet S.p.a. i Fibest s.r.l o isporučivanju robe u vrijednosti od 250 000 eura prema ranijem dogovoru te saglasnost za uzimanje pozajmnice u iznosu od 3.000 000 KM kod Turkish Zirat banke ili neke druge pod uslovima da se od tog iznosa namire potraživanja prema ovoj firmi.

"U ovom momentu radnici čekaju na potez ostalih većinskih vlasnika, firmi Saben i Inicijativa koji bi trebali položiti novčana sredstva u iznosu od 700 000 KM kako bi firma počela sa radom kao i da se Finansijska policija ali i Tužilaštvo očituju po zahtjevima koji su im upućeni kako bi se utvrdilo stvarno stanje, dugovanja ali i sredstva sa kojima firma raspolaže i na koje polaže pravo. Dok se to ne desi, radnici insistiraju da sva sredstva koja firma ima po bilo kojem osnovu i na bilo kojem računu ostanu blokirana", navodi se u saopštenju Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.