BiH
29

Poražavajući podaci: Sedam posto djece u osnovnim školama gojazno

Piše: A. B.
(Foto: Klix.ba)
U okviru obilježavanja Svjetskog dana hrane predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su u Inkluzivnom vrtiću "Sunčani most" održali predavanje za djecu o važnosti zdrave ishrane u predškolskoj dobi.

Lejla Hodžić iz Zavoda za javno zdravstvo istakla je kako je u HNK sve izražajnija gojaznost kod djece.

"Svi smo u nekoj žurbi i tražimo izvor energije, a slabo pratimo nutritivnu vrijednost hrane. Prema istraživanju koje smo radili u školama s djecom uzrasta četvrtih i osmih razreda, ispostavilo se da je u HNK sedam posto gojaznih učenika. To je zaista zabrinjavajuća činjenica", upozorila je Hodžić. U blizini škola otvoreni su fast foodovi koji pružaju izobilje nezdravih namirnica kao što su čipsevi i gazirani napici.

"To bi generalno trebalo rješavati, počevši od odmicanja takvih trgovina od škola. Kroz naš angažman, zaključili smo da su roditelji ti koje treba prvo educirati, a potom djeca jer mališani jedu ono što im se ponudi", kazala je Hodžić. Djeca, prema procjenama Zavoda vrlo rijetko konzumiraju sušeno i koštunjavo voće koji su veoma zdrav izvor energije.

"Kada je riječ o ishrani u vrtićima, tu i nije tako loša situacija. Postoje jelovnici koje većina vrtića formira naspram svojih mogućnosti, a sve prema smjernicama zdrave ishrane. S obzirom da je Svjetski dan hrane, treba se puno pričati o ishrani, a prvenstveno o zdravoj ishrani", kazala je Hodžić.

Nakon edukativnog predavanja, djecu su u vrtiću posjetili predstavnici tvrtke Eurocompany '99 iz Ljubuškog, pri čemu su navedenoj ustanovi donirali suho voće. Biljana Čelan direktorica inkluzivnog vrtića Sunčani most kazala je kako je upravo suho voće izvrsna zamjena za slatkiše.

"Trebamo se podsjetiti da smo mi odrasli zapravo ti koji odlučuju što će se naći na dječjem jelovniku. Djeci treba stvoriti naviku da probaju ove proizvode i roditelji ne bi trebali posustati ukoliko dijete od prvog puta ne prihvati neki novi okus", dodala je Čelan.