BiH
0

Poražavajući dokazi o površnosti kontrole izduvnih gasova koje provode stanice tehničkog pregleda vozila

FENA
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo došlo je do poražavajućih dokaza o površnosti kontrola izduvnih gasova i rada stanica tehničkog pregleda.

Kod pojedinih vozila uočen je odnos izmjerenih vrijednosti ugljen monoksida i faktora zraka koji navodi na zaključak da motor uopće ne radi.

Stoga će Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS uputiti dodatne analize resornim ministarstvima iz oblasti prometa i komunikacija i Ministarstvu unutrašnjih poslova, radi preduzimanja mjera i sankcionisanja nepravilnosti i nezakonitosti u radu stanica tehničkog pregleda te zabrane učešća u saobraćaju tehnički neispravnih vozila.

Kako bi se utvrdila validnost podataka koje su dostavile stanice tehničkog pregleda, Ministarstvo je obavilo dodatnu analizu već objavljenih rezultata o mjerenju izduvnih gasova za oktobar 2006. godine. Tom prilikom konstatovan je velik broj nelogičnih vrijednosti izduvnih gasova, čiji uzrok može biti nepravilan postupak mjerenja, manipulacija sa izmjerenim vrijednostima, nepravilno rukovanje uređajima za mjerenje ili nepodešen rad motora.

Od osam stanica za koje su podaci uneseni u Registar od strane Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, utvrđeno je da najveći procenat validnosti podataka u iznosu od 61,7 posto ima Remis, potom slijedi Osing, Autokuća Šiljak i Tehničko remontni zavod Hadžići.

Najniži procenat validnosti podataka je utvrđen kod stanica tehničkog pregleda Agram, Amarin trejd, Citarprodukt i Hidrogradnja. U toku je ocjena validnosti rezultata mjerenja i za preostalih sedam stanica tehničkog pregleda.

S ciljem sprečavanja zagađenja zraka, Ministarstvo nastavlja praćenje emisije izduvnih gasova iz motornih vozila, putem mjesečnih izvještaja stanica tehničkog pregleda.