Gdje do tad s delikventima?
0

Popravni dom u Orašju se otvara za godinu i pol

FENA
Eksperti Federalnog ministarstva pravde izašli su ove sedmice na teren nakon što je Općinsko vijeće Orašje pred Novu godinu dalo saglasnost da se na njenoj teritoriji izgradi odgojno-popravni dom.

Kako je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio savjetnik federalnog ministra pravde za pravosuđe Goran Šimić, Ministarstvo je 10 mjeseci bilo angažirano na pronalaženju lokacije za ovaj dom, ali nisu naišli na razumijevanje lokalnih zajednica.

Pojasnio je da Ustav FBiH onemogućava da se općinama nametne ovakva odluka i to je razlog zašto su predstavnici Ministarstva morali "moliti" općine da to učine.

Šimić je, međutim, kazao da ova odluka Orašja ne treba biti obeshrabrenje za druge općine u FBiH da donesu ovakve odluke. Naprotiv, on ih je pozvao da budu ohrabrene ovom odlukom jer će biti još potreba za Federaciju BiH, kao što su izgradnja ženskog zatvora i novog zatvora za maloljetnike.

Odluka Općinskog vijeća Orašje je samo prvi korak, a sljedeći koraci su priprema zakona o utemeljenju odgojno-popravnog doma i priprema elaborata za izgradnju.

Kraj tog procesa Šimić ne vidi u neposrednoj budućnosti, imajući u vidu zakone o tenderskim procedurama i drugom.

U međuvremenu, do završetka izgradnje doma, radi se na alternativnim rješenjima za prelazni period. Šimić je najavio da će se Ministarstvo uskoro odlučiti za jednu od nekoliko ponuđenih mogućnosti.

Savjetnik Federalnog ministra pravde za izvršenje kaznenih sankcija Dalibor Matić je istaknuo da su eksperti Ministarstva prije dva dana izašli na teren i da su pristupili izradi projektnog zadatka. Nakon toga slijedi raspisivanje tendera za idejni projekt i projekt, tako da bi tek sredinom godine mogli započeti radovi na izgradnji objekta.

Matić očekuje da bi sredinom naredne godine dom u Orašju mogao primiti prve maloljetne prijestupnike, dok će projekt kao zaokružena cjelina biti realiziran u nekoliko godina.

Radi se o složenom objektu koji će osim smještajnih kapaciteta imati sportske terene, prostorije za slobodne aktivnosti, za radnu terapiju, bazen i drugo.

Objekt će biti urađen po visokim normama i propisima Evropske unije, a cijeli objekt mogao bi do kraja koštati između devet i 13 miliona KM, kazao je Matić, dodajući da su u Ministarstvu zadovoljni povećanjem iznosa za kapitalna ulaganja u Budžetu FBiH što će omogućiti realiziranje prve faze.

Dom u Orašju moći će primiti do 100 maloljetnih prijestupnika, što bi, prema analazima situacije na terenu, u dogledno vrijeme moglo zadovoljiti potrebe FBiH.

U domu će biti zaposlen kadar različitog profila, od sociologa, psihologa, odgajatelja do prosvjetnih radnika. Matić kaže da je svjetski standard da na sedam štićenika bude jedan odgajatelj, a u Ministarstvu već sada planiraju kako premostiti problem sa stručnim kadrom kojeg nema na raspolaganju u Orašju.

Inače, bilo je planirano da se novinarima danas obrati federalni ministar pravde Feliks Vidović, ali zbog ozbiljnih obiteljskih razloga nije mogao prisustvovati konferenciji za novinare.