BiH
35

Popović osuđen na pet godina zatvora, a Minić i Rodić oslobođeni optužbi

FENA
Okružni sud u Bijeljini
Okružni sud u Bijeljini
Okružni sud u Bijeljini osudio je Velimira Popovića zvanog Vela na pet godina zatvora zbog fizičkog i psihičkog mlatretiranje ratnih zarobljenika 1992. godine u logorima Stari i Novi Ugljevik.

Optuženi Ostoja Minić i Oliver Rodić zvani Oliva oslobođeni su krivice.

Sudskog vijeće je konstatovalo da je mnogo svjedoka tokom glavnog pretresa prepoznalo Popovića i potvrdilo da je on zlostavljao zarobljenike.

"U periodu od maja do juna 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske, a zajedno s ostalim pripadnicima ove jedinice, Popović je ulazio u prostorije u kojima su se nalazili zarobljenici i udarao ih rukama, nogama, gumenom palicom, tjerao ih na felacio i da mokre jedni po drugima", naveo je Mensur Đonlić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Vijeće je zaključilo da iz iznesenih dokaza vidljivo da Ostoja Minić niti je naređivao niti počinio djela koje su mu optužnicom stavljena na teret.

"Optužbe za Olivera Rodića zasnovane su na iskazima dvojice svjedoka, čije prisustvo na glavnom pretresu nije bilo moguće obezbjediti, dok ostali svjedoci nisu mogli potvrditi njegovo učešće u navedenim događajima, zbog čega ne postoji osnov za izricanje bilo kakve presude", obrazložilo je Vijeće.

Na ovu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, javio je BIRN - Justice Report.