BiH
0

Popović oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnosti na području Višegrada

FENA
Nakon okončanja glavnog pretresa prvostepeno vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas presudu kojom je optuženi Goran Popović oslobođen optužbe za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Popović je oslobođen optužbe da je od maja 1992. godine do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Višegrad, kao pripadnik tih snaga, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio napada, na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva.

Nadalje, oslobođen je optužbi za protivzakonito zatvaranje, prisiljavanje na seksualni odnos i druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velikih patnji ozbiljnih fizičkih povreda i narušavanja zdravlja nečovječnim postupanjem prema civilima.

Naime, pretresno vijeće je u odnosu na obje tačke izmijenjene optužnice zaključilo da u pogledu predmetnih inkriminacija, izvedeni dokazi od strane optužbe, po svom sadržaju i kvalitetu, nemaju potrebnu snagu uvjerljivosti da bi vijeće moglo van razumne sumnje zaključiti da je optuženi Goran Popović počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret, iz kojeg razloga je donijelo oslobađajuću presudu.

Na osnovu člana 189. stav 1. ZKP BiH optuženi se oslobađa dužnosti nadoknade troškova krivičnog postupka.

Na osnovu člana 198. stav 3. ZKP BiH oštećeni se s imovinskopravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka. Na osnovu člana 123. stav 3. ZKP BiH,

Sud je donio sljedeće rješenje kojim se prema optuženom Goranu Popoviću ukidaju mjere zabrane izrečene rješenjem Suda BiH od 4. marta 2015. godine.

Žalba protiv rješenja ne zadržava njegovo izvršenje.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vijeću Krivičnog odjeljenja ovog suda, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka, saopćeno je iz Suda BiH.