BiH
0

Popović i Bekić osvojili nagrade za najbolje priče novinara o korupciji

FENA
Mirjana Popović iz Centra za istraživačko novinarstvo i Vladimir Bekić novinar RTRS-a dobitnici su nagrada u iznosu od po 1.500 eura za najbolje priče bh. novinara o temi korupcije koje su im danas uručene nakon svečane ceremonije završetka dvogodišnjeg projekta Fondacije Mediacentar Sarajevo i Reuters Fondacije iz Londona.

Edukativni projekat pod nazivom "Antikorupcija i mediji u Bosni i Hercegovini" koji je finansirala Evropska unija, a realizirali ove dvije medijske kuće, imala je za cilj jačanje kapaciteta bosanskohercegovačkih medija u izvještavanju o korupciji kroz dodatno obrazovanje novinara iz cijele BiH.

Treninge su organizirali i držali novinari-profesionalci iz Reutersa i kao i bh. novinari koji su prošli ovu vrstu treninga, a u takmičarskom dijelu priliku za učešće imalo je 40 novinara koji su završili petodnevni trening iz mnogih bh. medijskih kuća.

Nagrade je dobitnicima dodijelio Andy McGuffie, šef komunikacija i glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH koji je u izjavi za Agenciju FENA naglasio da je razlog zbog koje EU podržava ovakav projekat zato što znaju da je borba protiv korupcije i netolerancija korupcije veoma važna kako bi jedinstveno evropsko tržište funkcioniralo.

  • Ukoliko ne bi bilo borbe protiv korupcija to tržište ne bi moglo funkcionirati, a vlade se ne bi mogle obraćati jedne drugima. Tako da sve zemlje koje žele postati članicama EU trebaju osigurati da javne institucije i sektor biznisa funkcionira transparentno - smatra McGuggie. Naglasio je da su u svemu tome mediji ključni faktor. Oni su zapravo oni koji trebaju osigurati da su institucije pouzdane, a pri tome trebaju biti 'prijatelji' građana jer upravo građani plaćaju porez i imaju pravo znati kakvu uslugu dobijaju budžetskim novcem.

Podsjetio je da EU ulaže mnogo truda u borbu protiv korupcije ne samo u sektoru novinarstva nego i u svim javnim institucijama i snažno podržavaju Agenciju za borbu protiv korupcije, a na primjeru Hrvatske vidljivo je koliko je važno boriti se protiv korupcije jer to pokazuje u kolikoj mjeri neka zemlja želi biti dijelom EU budući da nije moguće biti članicom EU i imati visok stepen korupcije.

Dobitnici nagrada u izjavi za FENA-u su također naglasili koliko je važno baviti se istraživanjima o korupciji i pisati o tome, a tokom treninga naučili su kako pravilno čitati finansijske izvještaje, kako brojke učiniti zanimljivijima za čitaoce i mnoge druge stvari koje će im koristiti u njihovom daljnjem radu.

Bekić je podcrtao da je velika odgovornost na novinarima i to ne samo u smislu konstatiranja da ima korupcije nego i u istraživanju o toj problematici, a prilika za istraživanje je mnogo.

  • Ponekad kada radite na dugotrajnim istraživanjima zaboravite na svijet oko vas, pokušavajući takvom pričom promijeniti realnost, a najveća nagrada meni bi bila da moja priča promijeni nešto u sistemu te da zajedničkim snagama idemo ka boljem stanju - kazala je Popović za FENA-u.