Tuzla
0

Poplavljeno poljoprivredno zemljište i ugroženi domovi

FENA
Zbog kiše, porasta temperature i naglog topljenja snijega nabujale su rijeke i izlile se iz korita na području Tuzlanskog kantona.

Po podacima Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzlanskoga kantona, zbog izlijevanja rijeke Spreče na području Tuzlanskog kantona poplavaljeno je oko 340 hektara priobalnog poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Kalesija poplavljeno je oko 50 hektara, Gračanice oko 90, Doboj Istoka oko 70, a na području općine Živinice oko 130 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na dijelu Regionalne ceste R-469 na lokalitetu između Živinica i Dubrava u Sprečanskoj ulici ugroženo je 25 stambenih objekata, koji je voda okružila.

U naselju Ciljuge, kod mosta, ugrožena su dva stambena i jedan pomoćni objekat, koji su u potpunosti okruženi vodom.

Na području gračaničke općine vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u sedam sati bio je 382 cm, odnosno 82 cm preko kritične točke. Međutim, to je ipak manje za 20 cm nego jučer u 13 sati.

Tokom vikenda na području općine Gradačac u blizini brane jezera Vidara došlo je do manjeg klizanja terena. Agencija za vodu vodnog područja rijeke Save, koja je nadležna za ovu akumulaciju, izvršila je procjenu stanja i započela sa sanacijom klizišta. Po izvještaju predstavnika te agencije, brana nije ugrožena, a nema ni opasnosti za stanovnike koji žive nizvodno od nje.