BiH
0

Poplavljeno 15 kuća u Sarajevu

Dnevni avaz
Odsječena naselja, napuštene i poplavljene kuće, samo su dio stravičnih prizora na području općina Novi Grad i Ilidža nakon kiše koja je padala nekoliko dana. Ugrožene su porodice iz 15 poplavljenih kuća u Osjeku, Reljevu, Bojniku, Gladnom Polju i Dobroševićima.

Cijelu noć su svi bili budni i od vodene stihije pokušavali spasiti barem nešto od pokućanstva iz svojih domova. Niko nije evakuiran jer mještani nisu htjeli napustiti svoje kuće. Angažirano je i Dobrovoljno vatrogasno društvo "Alipašin most“ za ispumpavanje vode.

"Nakon što su nam kuće sinoć i preksinoć poplavljene, a sve stvari uništene, zabrinutih lica jučer su nas posjetili načelnici. Po ko zna koji put obećavaju pomoć koju niko od nas ne traži. Samo želimo da rade svoj posao i da saniraju korita rijeka zbog kojih plavimo svake godine“, kazao je za Dnevni avaz Adem Muminović, stanovnik Dobroševića.

Voda je prodrla i u podrum kuće Selima Halugića iz Bojnika čija porodica pješke ne može stići ni do prve prodavnice. "Čim kiša padne znamo šta nas čeka. U 21. stoljeću u ribarskim čizmama moram ići na posao. Oštećenja na kućama su velika i taman što saniramo prošlogodišnje štete, već nastanu nove. Pumpom crpimo vodu, ali bezuspješno. Koliko vode izbacimo, toliko se ponovo nakupi“, istakao je Halugić.

Noć sa komšijama proveo je Omer Mulaosmanović čija kuća nije bila ugrožena jer je izgrađena na brdu. On je pomagao komšijama u čišćenju začepljenih odvoda od smeća kako bi voda brže otjecala. "Žalosna je slika poplavljenih naselja u glavnom gradu BiH“, naglasio je Mulaosmanović.

Iz operativnog centra Civilne zaštite KS kažu da su njihove ekipe stalno na terenu. "Voda u novogradskim naseljima se pomalo povlači i vodostaj postepeno opada. Rijeke na Ilidži su se potpuno povukle u korita“, objasnio je Ibrahim Mašić, šef operativnog centra CZ KS.

Iako je voda koja se slila ispod podvožnjaka u Buča Potoku prekjučer ispumpana, iz Općine Novi Grad upozoravaju da se ovaj problem mora trajno riješiti što prije. "Projektnu dokumentaciju za obnovu podvožnjaka treba uraditi preduzeće 'Vodovod i kanalizacija'. Općina će finansijski pomoći izradu jer nam je u interesu da se ovakve poplave više nikada ne dese“, kazao je Ismet Burdžović iz Civilne zaštite Općine Novi Grad.

Miljacka u centru grada jučer je također nabujala. Vodostaj rijeke u sedam sati bio je 176 centimetara, a u 14 bio je već manji – 168 centimetara.