BiH
0

Poplavljeni objekti u Bosanskoj Gradišci, Srbcu i Bosanskoj Dubici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području općine Bosanskoj Gradiška zaplavljene su tri kuće u Mjesnoj zajednici Orahova i onemogućen im je normalan prilaz, kao i u 15 kuća u naselju Gašnica, osam kuća u Bistrici i 11 kuća u Mjesnoj zajednici Vrbaška.

U Mjesnoj zajednici Orubica voda je opkolila 10 kuća, a u mjestu Mačkovac izvršena je popravka nasipa na mjestima gdje su primijećena oštećenja i pojava vode, precizira se u saopćenju Uprave civilne zaštite RS-a.

Vodostaj rijeke Save u Bosanskoj Gradišci je jutros iznosio 836 centimetara, na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava, a pripadnici općinske Službe civilne zaštite na terenu prate situaciju i pružaju svu neophodnu pomoć stanovništvu.

Prohodan je pravac Bosanska Gradiška - Bosanska Dubica, ali se voda pojavljuje na pojedinim dionicama puta u mjestu Gašnica, pa je postavljena saobraćajna signalizacija koja upozorava na moguću opasnost.

Na području općine Bosanska Dubica zaplavljeno 10 objekata, ali nema ugroženog stanovništva, dok je u općini Srbac najteža situacija u selima Bajinci, gdje su poplavljena tri i zaplavljeno pet domaćinstava, kao i pravoslavno groblje, te Kobaši u kojima su poplavljena četiri, a zaplavljeno 15 domaćinstava.

Općinska Civilna zaštita je u stalnom kontaktu sa ugroženim stanovništvom i dostavlja im potrebnu vodu za piće i osnovne životne namirnice.

Direktor Uprave Civilne zaštite Milimir Doder je, nakon jučer održanih sastanaka i obilaska terena u ovim općinama, istakao potrebu da se putem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preduzmu sve neophodne mjere za stavljanje pumpnih stanica u Glavincima i Orahovu u punu ispravnost.

Na obje lokacije su u crpnim stanicama neispravna po dva motora, te su njihova funkcionalnost i učinci nepotpuni.

U općini Bosanska Dubica vodostaj rijeke Save jutros je bio 884 centimetra, a rijeke Une 309 centimetara.

Na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava, a zbog podzemnih voda u mjestu Gradina onemogućen je normalan prilaz za oko 10 domaćinstava, koja nisu poplavljena.

Pripadnici lokalne Službe civilne zaštite Bosanska Dubica na terenu prate stanje i pružaju svu neophodnu pomoć stanovništvu kojem je otežan prilaz kućama.

Lokalna civilna zaštita dostavila je stanovnicima Mjesne zajednice Gradina oko 3.500 vreća za punjenje pjeskom, te je, osim pripadnika Civilne zaštite, angažovan i znatan broj mještana za slučaj potrebe punjenja i postavljanja vreća.

Na području općine Srbac vodostaj rijeke Save jutros je bio 955 centimetara i na snazi su i dalje mjere vanredne odbrane od poplava.

U općini Kostajnica stagnira vodostaj Une koji je jutros iznosio 309 centimetara, rijeka je u svom koritu i nema poplavljenih područja ni ugroženih objekata.

Nivo vode u općini Jezero je u opadanju, ambulanta više nije pod vodom, kao ni ulica 21. novembra koja je prohodna, a tri porodice, odnosno sedam osoba, koje su evakuisane iz svojih domaćinstava još se nije vratilo u te objekte.

U općini Brod još je na snazi redovna odbrana od poplava, a Općinski štab za vanredne situacije je u stalnom zasijedanju, ugroženog stanovništva i materijalnih dobara nema.

Vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu u Brodu iznosi 789 centimetara, a na mjernom mjestu u Šamcu je u stagnaciji i iznosi 647 centimetara. Nivo rijeke Bosne u Doboju je 48 centimetara.

Doder će danas posjetiti općinu Brod i ugrožena područja u tok lokalnoj zajednici.

Na području Trebinja pravac za Velju Goru i dalje je u prekidu, nivo vode je u opadanju, a situacija je uredna u ostalom dijelu koji pokriva trebinjsko Područno odjeljenje Civilne zaštite.