BiH
14

Poplavljena brojna domaćinstva u Bijeljini, Zvorniku i Bratuncu

FENA
Bijeljina (Foto: SRNA)
Bijeljina (Foto: SRNA)
Na području Bijeljine poplavljena su naselja Janja, Amajlije, Popovi, a zbog povećanog protoka na Hidroelektrani Zvornik, Drina izlazi iz korita i u MZ Kojčinovac odakle preko centra Amajlija i Popova ide prema mjesnoj zajednici Dvorovi.

Došlo je i do nekontrolisanog rasta nivoa kanala Dašnica, koji predstavlja i prijetnju gradu Bijeljini i razmatra se mogućnost za izgradnju odbrambenog bedema u centru grada.

U naselje Donja Bukovica, zaseok Bukvari, voda je ušla u četiri kuće od rijeke Lukavac, dok je kompletno naselje Janja s oko 2.000 kuća poplavila rijeka Janja.

Po podacima Uprave Civilne zaštite, blokirani su magistralni putevi na dionicama Bijeljina-Zvornik, Bijeljina-Tuzla i Bijeljina-Brčko.

Prema Planu zaštite i spašavanja grada sve raspoložive snage za zaštitu i spašavanje su u funkciji.

U Bijeljini je sinoć proglašeno vanredno stanje, a obustavljena je nastava za sve osnovne i srednje škole do daljnjeg.

I u općini Zvornik je proglašeno vanredno stanje.

Rijeka Sapna poplavila je naselje Ekonomija i voda je ušla u 23 kuće, gdje je u toku evakuacija, a 350 kuća ugroženo je od daljeg plavljenja.

Sapna je poplavila i naselje Čelopek gdje je ugroženo oko 100 kuća, naselje Cer gdje je ugroženo oko 20 kuća i naselje Grbavci gdje je oko 50 kuća ugroženo.

Rijeka Drina poplavila je mjesne zajednice Kozluk gdje je oko 300 kuća ugroženo, Karakaj gdje je oko 200 kuća ugroženo u izbjegličkom naselju i Tršić gdje je oko 50 kuća ugroženo.

U tokoj je evakuacija ugroženog stanovništva po pozivu. Angažovana su četiri čamca sa posadama.

Aktivna su i klizišta u mjestu Srpska Varoš gdje prijeti da se zaustavi tok rijeke Zlatice i njegova sanacija je u toku, a angažovana je Profesionalna vatrogasna jedinica Zvronik.

Klizište je aktivno i u naselju Kamenica gdje su dvije kuće ugrožene, a na području Zvornika prijavljeno je još osam klizišta, na širem rejonu opštine.

Blokirani su putni pravci Zvornik - Bijeljina u mjestu Karakaj i Zvornik -Sapna.

Na području Zvornika angažovani su pripadinici vatrogasne jednice Zvornik sa 25 vatrogasaca i pet vozila, Građevinska operativa Zvornik-puteva, "Putevi–Zvornik", a prihvaćena je pomoć Oružanih snaga BiH iz kasarni u Tuzli.

U općini Bratunac jučer je proglašeno vanredno stanje, jer je rijeka Križevica poplavila Mjesnu zajednicu Bratunac dva, naseljena mjesta Žuti Most, Podgradac, Žljebice, Drinska i Pobrđe - gdje je ugroženo ukupno oko 1.000 kuća.

Od rijeke Jadar je u Konjević-Polju poplavljeno oko 100 kuća, a od Kravičke rijeke mjesto Kravice, gdje je poplavljeno 250 domaćinstava i evakuisano oko 30 ljudi.

Glogovska rijeka poplavila je oko 500 kuća u naselju Moštanice-pilana, dok je Voljevički potok poplavio mjesto Voljevica i oko 200 kuća.