BiH
0

Poplave u TK: Evakuacija stanovništva, odroni, saobraćajne blokade

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U noći na srijedu na područje Tuzlanskog katona, preciznije rejon planine Majevice, prema preliminarnim procjenama palo je blizu 127 litara kiše na metar kvadratni, što je za posljedicu imalo izlijevanje rijeka Jale i Spreče te njihovih mnogobrojnih pritoka.

Ekipa portala Klix.ba obišla je tokom prijepodneva većinu ugroženih naselja, izuzimajući područja Banovića i Srebrenika, odakle je počela evakuacija stanovništva i gdje ekipe civilne zaštite i uposlenici drugih komunalnih preduzeća pokušavaju zaštiti imovinu i ljude.

Najkritičnija situacija je u općinama Lukavac, Gračanica, Banovići i Tuzla. Magistralnim putem Tuzla – Gračanica – Doboj moguće je doći do Orahovice, a potom na vlastitu odgovornost nastaviti dalje. Ipak, u popodnevnim satima počelo je sa propuštanjem vozila iz oba smjera, a mještani Orahovice, pogotovo iz visinskih zona, vodili su i dalje borbu sa vodenom bujicom koja se slijevala pored njihovih kuća i pomoćnih objekata.

Pored magistralnog puta dunumi zasijanog poljoprivrednog zemljišta je pod vodom, a u samoj Gračanici evakuisano je 200 domaćinstava, dok je veliki broj privrednih objekata ponovo pod vodom.

U Lukavcu je izuzetno teška situacija u gradu, ali i u Prokosovićima i Turiji na jezeru Modrac. Uz samu branu na jezeru došlo je do odrona zemlje i kamena tako da se saobraća jednom trakom, dok je situacija na brani trenutno pod kontrolom.

Na izlazu iz naselja Modrac, prema Lukavcu, oštećen je lokalni put, a službenici policije kontrolišu ulazak i izlazak iz naselja.

Kritično je i u Srebreniku gdje je u naselju Bare naložena hitna evakuacija, dok je u naselju Luke evidentiran odron zemlje i šume koji su se sručili u riječicu Moranjačku.

Teška situacija je i u nekoliko naselja banovićke općine, a ekipe općinskih i kantonalnih štabova civilnih zaštita prate dalji razvoj situacije i preduzimaju konkretne korake na odbrani od poplava.