BiH
0

Poplave u šest općina Tuzlanskog kantona

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nivo vodotoka na području Tuzlanskog kantona je u porastu zbog otapanja snijega. Zbog toga je došlo do izlijevanja rijeka i potoka iz korita i plavljenja veće površine poljoprivrednog zemljišta na području Tuzlanskog kantona. Nisu poplavljeni stambeni, privredni niti infrastrukturni objekti.

Na osnovu prikupljenih informacija od općinskih službi Civilne zaštite na području Tuzlanskog kantona stanje s poplavama jutros je bilo sljedeće:

Na području općine Doboj-Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta u području Male Brijesnice i dalje nizvodno. Vodostaj rijeke Spreče je u porastu, a uočen je i značajan porast nivoa rijeke Bosne, što dodatno otežava situaciju.

Na teritoriji općine Gračanica rijeka Spreča se izlila i poplavila priobalno područje preko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta na potezu od Miričine do Stjepan Polja. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u općini Gračanica je 402 cm, odnosno 102 cm viši od kritične tačke kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava.

Na području općine Živinice rijeka Spreča poplavila je oko 70 hektara poljoprivrednog zemljišta u rejonu Strašanj, Sjever, Suha, Barice i od aerodroma ka Gornjim Dubravama.

Na području općine Kalesija rijeka Spreča je poplavila priobalno područje od oko 120 hektara.

Na teritoriji općine Gradačac u Mjesnoj zajednici Vučkovci pored lokalne putne komunikacije R-462 Gradačac – Ormanica poplavljena je površina od oko 20 hektara zbog otežanog utjecanja potoka Lukavac u korito Male Tinje, a zbog porasta vodostaja iste.

Na teritoriji općine Banovići došlo je do izlijevanja vode na regionalni put Banovići - Ribnica od lokalnih riječica i potoka, gdje se saobraćaj odbija otežano.

Vodostaj na brani jezera Modrac je 199,56 odnosno 38 cm do preljeva. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 75,2 m3/s.

U mjestu Brezovača, općina Banovići, veoma jak vjetar je iščupao drvo koje je palo na vjerski objekat džamiju odnosno na krov džamije i tako pričinio veliku matrijalnu štetu.