BiH
2

Poplave u FBiH oštetile 65 škola i vrtića, za sanaciju potrebno 8 miliona KM

FENA
Maglaj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Maglaj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poplave i klizišta nanijeli su velike štete i objektima odgojno-obrazovnih ustanova od kojih su neki i uništeni. Procijenjeni iznos štete evidentirane na tim objektima u Federaciji BiH iznosi oko osam miliona KM, oštećeno je 65 odgojno-obrazovnih objekata dok je devet potpuno uništeno ili ugroženo klizištima.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke od 18. maja kontinuirano prati stanje i prikuplja informacije od kantonalnih ministarstava obrazovanja koje se odnose na stanje objekata odgojno-obrazovnih ustanova u područjima koja su bila pogođena poplavama ili u kojima su bila aktivirana klizišta i prateće pojave te elementarne nepogode kao npr. olujni udari vjetra koji su u pojedinim mjestima u Unsko-sanskom kantonu prethodili kišama i poplavama i uzrokovali štete na pojedinim objektima.

Savjetnica federalnog ministra obrazovanja i nauke Leila Hamzagić- Kovačević kazala je Agenciji FENA da je, prema izvještajima kantonalnih ministara obrazovanja iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Posavskog i Sarajevskog kantona, od posljedica poplava i pokrenutih klizišta na području tih kantona oštećeno 65 odgojno-obrazovnih objekata dok je devet potpuno uništeno ili ugroženo klizištima.

U Unsko-sanskom kantonu u sedam odgojno-obrazovnih ustanova su evidentirane štete, a među njima na jednoj predškolskoj ustanovi, pet osnovnih i jednoj srednjoj školi. Ti objekti se nalaze u općinama Sanski Most i Ključ.

Štete u Posavskom kantonu su evidentirane u četiri osnovne škole i to na osam centralnih objekata i više područnih škola. Evidentirana je šteta i na jednoj predškolskoj ustanovi. Ti objekti se nalaze u općinama Odžak i Domaljevac-Šamac, te mjestima Vidovice i Tolisa koja pripadaju općini Orašje.

U Kantonu Sarajevo štete su evidentirane u tri vrtića u okviru JU "Djeca Sarajeva", jednoj osnovnoj i dvije srednje škole. Ti objekti se nalaze u općinama Stari Grad Sarajevo, Centar, Novo Sarajevo i Vogošća.

U Tuzlanskom kantonu štete su evidentirane na velikom broju objekata.

Iz resornog ministarstva naglašavaju da u četiri školska objekta više neće biti moguće realizirati nastavu jer su tri područne osnovne škole uništene, a objekt četvrte područne škole je ugrožen uslijed klizišta. Oštećeni i uništeni školski objekti se nalaze u općinama Kalesija, Srebrenik, Banovići, Doboj-Istok (mjesto Brijesnica), Lukavac, Tuzla, Živinice i Kladanj.

Prema dostupnim podacima, u Zeničko-dobojskom kantonu uslijed poplava evidentirane su štete na 21 odgojno-obrazovnom objektu. Od navedenih, pet školskih objekata je uništeno ili direktno ugroženo od klizišta. Oštećeni i uništeni objekti se nalaze u općinama Olovo, Vareš, Kakanj, Maglaj, Zenica (mjesto Nemila), Zavidovići i Žepče (mjesta Ozimica i Željezno Polje).

Prema dostupnim podacima, procijenjeni iznos štete evidentirane na objektima odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH iznosi 7.865.533 KM.

"S druge strane, ukoliko bi se osigurala sredstva za izgradnju novih školskih objekata u mjestima gdje je sanacija i rekonstrukcija uništenih ili zbog klizišta ugroženih objekata nemoguća ili neisplativa, ukupan iznos troškova za sanaciju šteta i izgradnju novih školskih objekata bi iznosio više od dest miliona KM", kazala je Leila Hamzagić-Kovačević.

Vlada Federacije BiH donijela je Zaključak kojim je naloženo da sva federalna ministarstva u najkraćem mogućem roku, s obzirom na potrebu za hitnim djelovanjem radi saniranja šteta nastalih nakon poplava, izrade revidirane programe rada za 2014. godinu i prilagode ih postojećoj situaciji.

U skladu s navedenim, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izradilo je revidirani Program rada za 2014. godinu u kojem je, između ostalog, redovni program Ministarstva pod nazivom "Poboljšanje uslova rada odgojno-obrazovnih ustanova" izmijenjen odnosno zamijenjen programom pod nazivom "Saniranje šteta na odgojno-obrazovnim ustanovama nastalim prirodnom nesrećom".

Sredstva za novi program su uvećana u odnosu na sredstva koja su bila planirana za Program "Poboljšanje uslova rada odgojno-obrazovnih ustanova".

"Program "Saniranje šteta na odgojno-obrazovnim ustanovama nastalim prirodnom nesrećom" predviđen je milion KM za sanaciju šteta na objektima odgojno-obrazovnih ustanova u kantonima koji su najviše bili pogođeni prirodnom nepogodom tj. Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Posavskom i Unsko-sanskom kantonu", kazala je Hamzagić-Kovačević .

Po njenim riječima, sredstva iz fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, čiji je osnivač Vlada FBiH, bit će usmjerena za saniranje šteta nastalih uslijed poplava.

"Osim navedenih sredstava, spremnost za finansijsku pomoć u sanaciji šteta nastalih u poplavama i aktiviranjem klizišta su iskazale i međunarodne organizacije (UN agencije), strane i domaće nevladine organizacije, te privatne firme i drugi donatori", rekla je u razgovora za Agenciju FENA savjetnica federalnog ministra obrazovanja i nauke Leila Hamzagić-Kovačević.

BiH se suočava s posljedicama poplava do kojih je došlo uslijed obilnih padavina sredinom maja, a u mnogim dijelovima aktivirana su i klizišta koja su izazvala značajne posljedice na ljude i njihovu imovinu.