Krivaca je mnogo
0

Poplave su nam prošle godine odnijele 233 miliona KM

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Nevladina organizacija Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u subotu je predstavila preporuke za efikasniju prevenciju i zaštitu od poplava u slivu rijeke Vrbas.

Poplave su samo u 2010. Bosni i Hercegovini i njenim građanima nanijele štetu od 233 miliona KM. Ko je krivac za neefikasnost sistema zaštite, sažeto je u preporukama proizašlim iz jednogodišnjeg projekta CPCD-a koji je uključivao stručne radionice, okrugle stolove i savjetovanja iz oblasti prevencije i zaštite od poplava. Krivaca je mnogo, a svi mogu biti objedinjeni pod činjenicu da u ovoj oblasti niko ne radi svoj posao.

"Problem je u kompliciranoj proceduri u koordinaciji i organizaciji zaštite i spašavanja BiH. U ovim slučajevima, državne institucije imaju samo mogućnost koordinacije, a sve ostalo je na općinskom i entitetskom nivou. Neophodno je i mijenjati Okvirni zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća", kazao je šef nadležnog sektora Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnik u Predstavničkom domu PSBiH Adnan Bašić i predstavnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Katica Čerkez, koji su istakli značaj izmjena i dopuna zakona koji se odnose na ovu oblast.

"Zakoni, ako nisu dobri, moraju se mijenjati ili praviti novi, a sve za dobrobit građana ove zemlje", kazao je Bašić.

Čerkez je istakla neophodnost uvođenja kaznenih odredbi za neizvršavanje zadataka utvrđenim Okvirnim zakonom te ilustrativno pojasnila da problem kreće od nesavjesnih vlada i pojedinaca koji nelegalnom gradnjom, nekontroliranom eksploatacijom riječnog šljunka ili šuma ili nekim drugim aktivnostima ugrožavaju ostale građane.

"U ovakvim slučajevima inspektori ne rade svoj posao jer nemaju adekvatne instrumente zaštite i dođemo do toga da ne možemo uraditi ništa", kazala je Čerkez. Ipak, ukoliko preporuke i zaključci CPCD-a budu uvršteni na dnevni red parlamenata i usvojeni, situacija na terenu bi trebala biti mnogo bolja. Zaključci, između ostalog, predlažu mogućnost formiranja samostalnog organa za zaštitu i spašavanje na nivou Bosne i Hercegovine.