BiH
238

Poplave, odroni, klizišta: BiH se ponovo suočava sa problemima zbog jakih kiša

Piše: E.S.H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Više bosanskohercegovačkih gradova u proteklim satima suočeno je sa nevremenom i obilnim padavinama koje su izazvale poplave, odrone i prekide u odvijanju saobraćaja.

U glavnom gradu je situacija stabilna, a veće probleme kiša je izazvala u ilidžanskim naseljima.

Prema posljednjim informacijama iz operativnih centara kantonalnih uprava Civilne zaštite u Zenici i Tuzli, situacija je još uvijek kritična. Kako nam je rekao dežurni operativni u Tuzli, kritično je u Srebreniku, Banovićima, Kladnju, Tuzli... Ekipe su na terenu i u mjestima u općini Zenica, a mještani Željeznog Polja i Topčić Polja se suočavaju sa istim problemima koje se imali u maju.

U naselju Bajrići kod Maglaja pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj izvršili su evakuaciju stanovnika iz dvije kuće, koje je zatrpalo novo klizište.

Kako nam javlja čitatelj, situacija u Srebreniku je dramatična. Riječni cunami je nosio vozila u naselju Bare. Trenutni nivo rijeke Tinje je preko 3,5 metara i u stalnom je porastu.

Poplavila je i glavna saobraćajnica u banjalučkom naselju Rosulje, tačnije ulice Trive Amelice i Kralja Petra II Karađorđevića. Voda se izlijevala i na trotoar. Gradski štab za vanredne situacije Banja Luka je u pripravnosti zbog eventualnih problema.

Situacija na jugu zemlje, tačnije u Mostaru je danas bila kritična. Olujno nevrijeme je zahvatilo grad na Neretvi, a uz grmljavinu oblaci su donijeli veliku količinu kiše i grada. Pojedini dijelovi grada za kratko su ostali bez napajanja električnom energijom.

U Bosanskoj Kostajnici se zbog obilne kiše ponovo izlila riječica Tavija koja je poplavila Ulicu 2. maja i dio Ustaničke ulice, a bujična poplava zatvorila je propusni most na magistralnom putu Bosanska Kostajnica - Bosanska Dubica uslijed čega se voda izlila i u dio ulice Ranka Šipke i znatno otežala saobraćaj.

Prema podacima Meteoalarma, regije Banje Luke, Sarajeva, Bihaća, Foče, Mostara, Livna, Prijedora, Tuzle i Višegrada su označene žutom bojom koja predstavlja potencijalno opasno vrijeme. Najavljene su obilnije padavine u narednim satima, a Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za područje Višegrada, Foče i Prijedora.

Obilne padavine su izazvale odrone na dionicama magistralnih puteva, pa je u mjestu Papratnica, kod Žepča saobraćaj u potpunosti obustavljen. Zbog većeg odrona jednom trakom uz naizmjenično propuštanje vozila, saobraća se na dionici regionalnog puta R-413 Turbe-Banja Luka (na lokalitetu Ugra).