Civilna zaštita
0

Poplave, klizišta i odroni zabilježeni širom BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prema informacijama Općinskog centra Civilne zaštite Čapljina, jučer u 16.00 sati, pri vodostaju rijeke Krupe od 4,80 metara, zaustavljen je rad na obje turbine PHE Čapljina, saopćio je Feni dežurni operativac Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite Zdravko Miletić.

Osim toga, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je tokom noći zbog obilnih padavina (oko 70 litara po metru kvadratnom) došlo do povećanja vodostaja na akumulacijma HE na Neretvi, a time i povećanja protoka i vodostaja rijeke Neretve nizvodno od HE na području grada Mostara.

Prema informacijama dispečerskih centara EPBiH, EPHZHB i HE na Neretvi, stanje je trenutno stabilno i pod kontrolom.

U Tuzlanskom Kantonu, u općini Gračanica, vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac iznosi 330 centimetara. Rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Nema poplavljenih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

Na teritoriji općine Doboj-Istok došlo je do blagog opadanja nivoa rijeke Spreče i povlačenja u korito. Poplavljena površina poljoprivrednog zemljišta iznosi oko 120 hekatara.

Na području Živinica Spreča se vratila u korito, ali je još uvijek oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta u naseljma Suha, Šerići i Ciljuge pod vodom.

U Zeničko-dobojskom kantonu rijeka Bosna se na pojedinim dijelovima toka izlila iz korita, ali još uvijek nije došlo do plavljenja stambenih i gospodarskih objekata. Vodostaj Bosne je u 01.00 sati na mjernoj stanici u Zenici dostigao maksimum i iznosi 390 centimetara, što je za 70 centimetara više u odnosu na prethodni dan. Ovako visok vodostaj Bosne rezultat je velikog priliva voda u njenom gornjem toku, koji su prouzrokovale poplave na području Kantona Sarajevo.

Prema izvještajima općinskih operativnih centara Civilne zaštite, nivo vodostaja Bosne je i dalje u porastu i pored toga što je kiša prestala jučer u 16.00 sati.

U Zenici, u središtu grada, Bosna se izlila na lokalitetu Kamberovića polja, ali još ne predstavlja prijetnju da bi moglo doći do plavljenja stambenih i gospodarskih objekata.

U Kantonu 10 se veći dio Livanjskog polja nalazi pod vodom. Zbog velikih količina padavina rijeke su se izlile iz svojih korita. Međutim, naselja još nisu ugrožena.

Vodostaj Vrbasa je na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Srednjebosanski kanton, dostigao maksimum, te je moguće da dođe do izlijevanja rijeke i plavljenja. U Donjem Vakufu vodostaj Vrbasa nije na kritičnom nivou, ali je bila intervencja u Srednješkolskom centru, gdje su vatrogasci morali ispumpavati vodu iz podruma. U Kreševu je došlo do plavljenja rijeke i više potoka, pa je ugroženo poljoprivredno zemljište, dok je u općini Kiseljak došlo do izlijevanja rijeke iz korita u naseljima Gromiljak, Kiseljak, Potkraj, Brnjaci i Lepenica. Poplavljena su polja i manji broj kuća, te seoski putevi. Glavne komunikacije nisu ugrožene.

Nevrijeme je na području Federacije BiH također izazvalo odrone i klizišta, zbog čega je u Općini Tuzla, u MZ Batva, ugrožen jedan stambeni objekt, dok je u MZ Kreka klizište oštetilo jednu trećinu kolovoza na lokalnom putu Krojčica-Pasci. U Banovićima je na par lokacija zbog klizišta ugroženo ukupno sedam stambenih objekata, dok u općini Gračanica, na lokalitetu Lendići, klizište ugrožava nekoliko stambenih objekata.

U Zeničko-dobojskom kantonu, zbog velikog odrona kamenja na kolovoz, saobraća se na regionalnom putu R-467 Zavidovići-Olovo otežano, samo za putnička vozila. Postoji opasnost od daljeg obrušavanja kamenja i zemlje na kolovoz.