BiH
134

Poplave joj odnijele sve: Hadžira Osmančević iz Nemile dobila novi dom

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Hadžira Osmanović iz Nemile danas je sa suzama u očima otvorila vrata svog novog doma koji je izgrađen u okviru projekta "Pomoć porodicama zahvaćenim poplavama u BiH", a kojeg je realizirao Merhamet u partnerstvu sa organizacijom HIA iz Mađarske i Fonda Diakonie iz Austrije.

Hadžira je prije majskih poplava 15 godina živjela u baraci u Nemili, a poplave su joj odnijele i taj krov nad glavom. Danas je uz pomoć dobrih ljudi dobila novu kuću u kojoj započinje svoj novi život.

"Samo sa sinom živim, a baraka u kojoj smo živjeli je bila poplavljena toliko da je bilo blata do iznad koljena. Ovo nikad ne bih mogla sama napraviti jer nemam nikakva primanja. Sada imam sve zahvaljujući ovim ljudima", izjavila je Hadžira sa suzama u očima te se zahvalila svim donatorima.

Predsjednik Merhameta Hajrudin Šahić, zajedno sa predstavnicom Fonda Diakonie Teresom Mayr, predao je Hadžiri ključeve nove kuće.

On je kazao da su na području Nemile sanirane 42 kuće, u Topčić Polju 102, dok su na području Općine Maglaj sanirane 292 kuće. Na području Zeničko-dobojskog kantona iz temelja je napravljeno 12 kuća.

"Prije dva mjeseca položili smo kamen temeljac za ovu kuću i obećali smo da ćemo Hadžiri uručiti ključeve. Zahvaljujući prijateljima koji su bili u ovom projektu, to smo danas i ispunili. Želimo na ovaj način poslati poruku svim ljudima da pomognu ne samo Hadžiru nego sve one koji su nakon majskih poplava ostali bez doma", izjavio je Šahić.

Projekat je pored izgradnje Hadžirine kuće obuhvatao i donaciju građevinskog materijala i montažu stolarije za 25 porodica te donaciju građevinskog materijala za osam porodica, a ukupna vrijednost projekta je 220.000 KM.