BiH
8

Poplava odnijela "kartonske kuće" u romskom naselju Koksara

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Vrijedni aktivisti Crvenog krsta/križa iz Lukavca obišli su danas romsko naselje Koksara u kojem su uslovi za život ispod svakog ljudskog dostojanstva.

Prije nezapamćenih padavina i poplava život u ovom naselju je bio izuzetno težak, a nakon što je bujica nosila sve pred sobom život ovih ljudi je izložen raznim opasnostima, prije svih onim zdravstvene prirode.

"Svaka kiša donijela bi nam mnoštvo problema. Naše kuće su građene na različite načine, neke su od kartona i svaka nepogoda je porodicama donosila besane noći", priča nam Ahmet Ahmetašević, stanovnik naselja Koksara.

Njima su danas aktivisti Crvenog krsta/križa dostavili hranu, odjeću, obuću, vodu i higijenski pribor.

"Porodice sa jedanaest i šest članova su ostali bez kuća. Ja sam zapisao njihova imena i dostavio u Crveni krst. Nadamo se da će im neko pomoći", kaže Emir Kuduzović, vrijedni lukavački aktivista Crvenog krsta/križa.

Specifičnost romskog naselja Koksara ogleda se u činjenici da ga naseljavaju porodice koje se međusobno ne poznaju. Naselje oformljeno prije nekoliko godina, a pretpostavlja se kako su ga naselili Romi iz različitih dijelova BiH i Srbije.

Lukavački Crveni krst/križ pakete pomoći dostavljao je i ugroženim mještanima Turskog Lukavca, Šikulja, Milinog sela, Huskića...