BiH
118

Popisivači u Foči neće na selo, popisnu komisiju napadaju i Srbi i Bošnjaci

Piše: E. G.
Kako proces popisivanja stanovnika i domaćinstava odmiče tako se javljaju problemi u manje-više svim općinama. Našoj redakciji su se javili i popisivači koji su trebali raditi u Foči.

Oni koji su se opredijelili da idu raditi u druge gradove, konkreno u Foču, pozvani su da tamo dođu 28. septembra. Smješteni su u hotel Zelengora i osiguran im je samo doručak, što znači da bi ostale obroke trebali platiti iz svog džepa.

Osim toga, popisivači koji su došli sa strane, konkretno iz Sarajeva, tvrde da su dobili popisne krugove, odnosno naselja, koja su udaljene i više od 30 kilometara od grada. Teren ne poznaju, a prijevoz im nije osiguran.

"Penzionerka koja je došla u mojoj grupi u Foču je izvukla selo udaljeno 60 kilometara od Foče, bez mogućnosti bilo kakvog prijevoza. Sve bi to bilo regularno da svi domaći popisivači nisu izvlačili popisne krugove dva dana prije nas, a rezerve dan prije nas. Nekim čudom 90 posto njih su izvukli lokacije koje se nalaze ili u gradu ili u blizini grada", tvrdi za Klix.ba popisivač koji je trebao raditi u Foči.

On kaže kako je Republički zavod za statistiku RS-a poslao dopis PKLS-u Foče da trebaju ljudima koji dolaze iz drugih gradova dati bliže lokacije, ali da to nije ispoštovano.

Nakon svega, tvrdi ovaj popisivač, neki od njih su tražili da dobiju popisne krugove u skladu sa pravilima, ali do toga nije došlo.

"Poslije četverosatnog čekanja ispred vrata popisne komisije u Foči, obavjestili su nas da ponovnog raspoređivanje neće biti i ako nećemo sela koja smo dobili da se fino vratimo u Sarajevo", tvrdi popisivač.

Predsjednik općinske popisne komisije Radovan Vojičić za Klix.ba je kazao kako je Bošnjaka popisivača trebalo biti 36. Da je sa svima njima razgovarao prije nego su došli u Foču i objasnio im uvjete smještaja, da će im biti plaćeno 20 posto cijene potrošenog goriva po pređenom kilometru ukoliko budu koristili svoj automobil te im je kazao da nije osiguran prijevoz, ali da će možda biti.

On kaže da je odmah na početku odustao veliki broj popisivača. Njih 22 je obećalo da će doći, ali ih je došlo 14. Od toga je četvero odmah odustalo kada su vidjeli da neće dobiti popisna područja u gradu.

Vojičić ne negira da su lokalni popisivači iz Foče dva dana ranije izvlačili popisne krugove, jer kaže zašto bi čekali ostale da dođu.

"Tu su bili Amir i Alen (instruktori) pa neka te osobe ispričaju pred njima sve. Evo i oni su bili tu. Jedna gospođa Bošnjakinja se žalila kako su Srbi dobili grad, a Bošnjaci udaljena sela. Kada je izvukla gradsko područje onda je ušutila. Nikome nije ništa bilo zagarantovano. Odustalo je i 16 Srba čim su vidjeli da nisu dobili grad ili područja blizu grada. Procentualno više Bošnjaka je dobilo gradska područja, nego Srbi. Sad mene i Srbi napadaju i kažu da sam gradska područja dao Bošnjacima, a Alenu Srbi prijete i kažu da je podijelio grad svojima", priča za Klix.ba Vojičić.

Tvrdi da je čak nekim djevojkama Bošnjakinjama zamijenio popisna područja kako bi išle u mjesta gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo. Kako god bilo u Foči trenutno nema ni približan broj popisivača Bošnjaka koliko bi ih trebalo biti, ali cjelokupan posao će biti urađen do zadanog roka.