BiH
1

Popisan sporazum o saradnji KULT-a i Federalnog ministarstva kulture i sporta

Klix.ba
U prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta potpisan je sporazum o saradnji Instituta za razvoj mladih KULT i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

U okviru sporazuma o saradnji između Instituta za razvoj mladih KULT i Federalnog ministarstva kulture i sporta sporazumne strane voljne su obostrano doprinijeti ispunjavanju odredaba iz Zakona o mladima Federacije BiH, koji je usvojen u junu 2010. godine. Kroz sporazum će partneri raditi na izradi analize mjera vlasti o mladima, na osnovu istraživanja koje će se provesti, ali i na formiranju i promoviranju politika prema mladima u FBiH. Također, mjerama koje proizlaze iz sporazuma potpisnici namjeravaju uspostaviti proceduru obuke i certificiranja službenika/ca za mlade te informirati mlade u FBiH o programima Vlade FBiH. Sporazumom se teži stvaranju uvjeta za održivi razvoj omladinskog sektora u FBiH, kao i dugoročno rješavanje problema i potreba mladih, koji su ustanovljeni na osnovu istraživanja.

Trenutni problemi i potrebe koji sprečavaju daljnji razvoj vladinog i nevladinog omladinskog sektora ogledaju se u nepostojanju usvojene politike prema mladima na svim nivoima vlasti, a da su u skladu sa Zakonom, nepostojanjem dovoljno administrativnog i stručnog osoblja za provođenje Zakona te u nedovoljnoj informiranosti mladih o mjerama koje Vlada FBiH preduzima u cilju poboljšanja položaja mladih.

Saradnja između ugovornih strana ogleda se u stvaranju sredine koja je usmjerena ka uspostavljanju i poboljšanju institucionalnih mehanizama za brigu o mladima u FBiH, a u skladu sa Zakonom o mladima FBiH.