Milorad Živković
0

Popis stanovništva više politički problem

FENA
Predsjedavajući Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj Milorad Živković je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao kako se čini da u BiH pitanje popisa stanovništva iz demograskog sve više prerasta u političko pitanje.

Prema njegovim riječima, očigledno da neko smatra da je veoma neproduktivno, ili politički nije mudro, pred općinske izbore donositi takvu jednu odluku.

„S druge strane, imamo od Eurostata ozbiljne prigovore da se možda neće kvalitetno napraviti popis stanovništva 2011. godine, ako se hitno ne pokrenu aktivnosti u predpripremnim radnjama. Pozvao bi sve da sa čistih demografskih i statističkih, ali i međunarodnih pitanja i obaveza BiH počnu da razmišljaju o tome, a da prestanu da u političke svrhe koriste to pitanje“, kazao je Živković.

On ističe da ako se ne zna koliko u BiH ima stanovnika ne mogu se praviti ozbiljne ekonomske ili bilo kakve strategije. Ako se ne zna koliko je nestalo ili koliko je migrirano u toku jedne godine ne zna se koliko je uopšte BiH snažna u ljudskim resursima.

Šefica Ureda UNFPA u BiH Željka Mudrovčić je kazala da Populacijski fond UN-a može utjecati na strategiju razvoja populacije u jednoj zemlji i organizaciju kvalitetnog popisa stanovništva i pomoći da se on uradi onako kako treba popis uraditi.

„Ali ne političkim mjerama i ne političkim putem. Ono na čemu mi insistiramo u Populacijskom fondu UN-a su preporuke evropskih statističara - Eurostata, a ima dest jasnih preporuka koje bi trebalo primjeniti da se uradi popis kako treba. One nisu obavezujuće za državu, ali su preporuke koje Evropa preporučuje naročito zemljama koje hoće da se uključe u evropske integracije koje daju mogućnost, po mom sudu, da se ovi politički nesporazumi izbjegnu“, kazala je Mudrovčić.

Recimo, ističe ona, sve ono što je smetnja da se popiše stanovništvo može se eliminirati.

„U BiH je problem popisivanje stanovništva po etničkoj osnovi. Preporuke Evropske komisije kažu da se može stanovništvo popisati i bez tih karakteristika. Mi ne možemo ništa uraditi, nikakvo planiranje i razvoj bez broja stanovnika. Možemo popisati stanovništvo na različitim osnovama, ne moramo obuhvatiti sve što tradicionalno podrazumjeva popisivanje stanovništva“, smatra Mudrovčić.

Dodaje kako imamo primjere evropskih zemalja koje etničko, kulturno i lingvističko obrađuju na drugi način, a ne popisom stanovništva.

„Po mom osobnom sudu, mislim da je moguće ići u popis. Na žalost, veliko je pitanje jesmo li zakasnili za ovaj ciklus 2011. godine, ali još uvijek imamo mogućnost u periodu 2010.-2015. da uradimo dobar popis stanovništva u BiH“, kazala je Mudrovčić.

Na pitanje dokle se došlo kada je u pitanju popis stanovništva, Živković je odgovorio da su dobili informaciju koje ih nisu ohrabrile, da je Informacija koju je Statistički zavod BiH dostavio Agenciji za statistiku BiH, dostavio Vijeću ministara još uvijek u Vijeću ministara i da se nisu odredili prema toj informaciji u kojoj je predviđen način i putokaz kako treba da se ide u predpripremne radnje.

„Očigledno to predstavlja sve više politički, a sve manje demografski problem i da pred općinske izbore ljudi ne žele da izlaze sa tim izjašnjavanjem“, kazao je Živković.