Halid Genjac
0

"Popis stanovništva nemoguć bez političke saglasnosti"

FENA
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Halid Genjac izjavio je danas Feni da nije dobro što je Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH usvojen preglasavanjem u Vijeću ministara BiH te smatra da neće dobiti podršku u državnom parlamentu.

Ocijenio je štetnim i opasnim da se jedan tako značajan zakon upućuje u parlamentarnu proceduru, a da se prethodno o njegovim osnovnim principima nije postigla politička saglasnost.

Bez političke saglasnosti nije moguće provesti popis stanovništva, ističe Genjac, navodeći da su etička i vjerska pripadnost sporna pitanja o kojima nije postignuta saglasnost.

Genjac ocjenjuje da je popis stanovništva nužan u BiH i da ga je moguće provesti bez ovih odrednica.

Podsjeća na više rezolucija Evropskog parlamenta i Parlamenta Vijeća Evrope koje su eksplicitno navele da popis stanovništva u BiH ne smije ni na koji način poslužiti kao sredstvo za legaliziranje posljedica etničkog čišćenja.

-Ako bi se izvršio s etničkim odrednicama u uvjetima kada je SNSD eliminirao Revidiranu strategiju povratka i time mogućnost dobijanja kredita za povratak, popis bi se sasvim sigurno mogao iskoristiti za legaliziranje posljedica etničkog čišćenja i neke daljnje političke ciljeve koje nisu dobri za narode i građane BiH, ustvrdio je Genjac.

Smatra da popis treba izvršiti u skladu sa zahtjevima EUROSTAT-a, a to je da se popisuje deset ključnih pitanja koja su potrebna BiH da bi nastavila put prema evropskim integracijamama.

Sva ostala pitanja, prema standardima EUROSTAT-a, jesu pitanja unutarnjeg političkog dogovora u svakoj zemlji, dodaje Genjac, navodeći da će se i u BiH o dodatnim pitanjima, posebno tako delikatnih kao što su etničke odrednice, morati postići politička saglasnost.

Genjac kaže da je u spornom zakonu ostalo i niz drugih neriješenih pitanja kao što su pitanja da li će se centralizirano unositi podaci, na koji način će se štampati popisni listići, ko će vršiti štampanje, te na koji način će se finansirati popis.

Vijeće ministara BiH jučer je većinom glasova utvrdilo Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, te ga uputilo PSBiH na razmatranje. Protiv zakona su bili bošnjački ministri.

Prema utvrđenom zakonu, u podatke o stanovništvu, uz osnovne lične podatke, bit će uključeni državljanstvo, etnička/nacionalna pripadnost, maternji jezik, vjeroispovijest, invalidnost, informacije o zaposlenosti, mjesto stalnog boravka, podaci o izbjegličkom ili statusu raseljene osobe te pitanje imaju li se takve osobe namjeru vratiti u mjesto odakle su raseljene.