BiH
0

Popis stanovništva moguć 2011. godine

FENA
Popis stanovništva u BiH moguće je provesti 2011. godine, ukoliko se o tome što prije donese politička odluka i ukoliko se nastavi intenzivno raditi na pripremnim radnjama za provedbu ove velike statističke akcije, ocijenila je u izjavi za Fenu šefica Populacijskog fonda UN-a u BiH Željka Mudrovčić.

Ona je kazala da se s aspekta stručnjaka u ovoj oblasti, popis stanovništva može obaviti 2011. godine, kada i u drugim zemljama na jugu Evrope, pod uvjetom da se "već sutra nastave pretpripremne radnje".

-Međutim, ukoliko se i dalje bude čekalo na odluke da se tek onda počne raditi, onda sam malo skeptična da možemo stići to uraditi do 2011. godine, smatra Mudrovčić.

S obzirom na činjenicu da je popis stanovništva u BiH više političko, nego demografsko pitanje, Mudrovčić ukazuje na preporuke evropskih statističara o tome koje su obavezne karakteristike koje se moraju popisati.

Uz podsjećanje da zapadnoevropske zemlje uopće ne popisuju etnicitet, i Mudrovčić preporučuje stručnjacima u BiH da etničke karakteristike stanovništva ne bi trebalo popisivati ili bi etnicitet trebalo svesti na okvir ljudskih prava.

Tako i preporuke statističara Evrope navode da su podaci o etnicitetu relevatni kako bi se razumjele kulturološke razlike stanovništva, pozicija etničke grupe u društvu, a najviše radi monitoringa diskriminatorne i antidiskriminatorne politike u zemlji.

-Ovdje se o etnicitetu u tom smislu uopće ne razgovara, iako su antidiskriminatorne politike osnova provođenja ljudskih prava u zemlji, upozorava Mudrovčić, navodeći da se u BiH etno pripadnost često miješa s nacionalnim, a da se pri tome ne spominju nikakve druge kulturološke karakteristike.

Ona također naglašava da BiH radi svog napredovanja prema evropskim integracijama i uopće razvoja mora imati pouzdane evidencije o strukturi stanovništva.

Napominje da je Populacijski fond UN-a napravio dokument koji služi kao osnova da se ide dalje u pripremu za popis stanovništva. Osim toga, Fond radi na mobilizaciji sredstava da bi kartografi napravili test snimanje, a potom snimanje cjelokupne teritorije BiH, bez čega se ne može pristupiti popisivanju stanovnistva.

-Kada Vijeće ministara bude donijelo odluku, spremni smo da preuzmemo sve što se tiče tehničkog i stručnog aspekta, te statističkim agencijama i drugima koji će biti uključeni u ovaj posao pomognemo da se popis napravi kako treba, naglasila je šefica Populacijskog fonda UN-a u BiH.