Probno istraživanje 2010.
0

Popis stanovništva koštat će 20 miliona eura

Sarajevo-x.com
Prvi poslijeratni popis stanovništva u Bosni i Hercegovini koji bi se trebao napraviti 2011. godine, koštat će oko 20 miliona eura, procjene su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

No, u našoj zemlji još nema političke saglasnosti oko mogućeg organiziranja popisa stanovništva 2011. godine, a koplja se trenutno lome oko pitanja da li građani trebaju navoditi svoju nacionalnost, vjersku pripadnost i maternji jezik. Političari iz Republike Srpske insistiraju da se u popis uključi pitanja o etničkim karakteristikama stanovništva, čemu se protive politički predstavnici iz Federacije BiH, jer se jedan dio stanovništva koji je zbog rata napustio zemlju, nikada nije vratio.

Međutim, nadležne agencije počele su tehničke i operativne pripreme za statističko istraživanje, a za popis stanovništva 2011. godine, kada se za to donese politička odluka, sve je spremno. Pripreme će uključivati i pilot istraživanje odnosno probni popis koji će se obaviti 2010. godine, a pravi popis stanovništva obavit će od 1. do 15. aprila 2011. godine.

Državna i entitetske agencije za statistiku angažirat će oko 25. 000 radnika različitih profila koji će raditi na popisu stanovništva, od anketara, instruktora, metodologa, članova komisija i ureda, kontrolora. Prema proračunu, za popis je potrebno izdvojiti oko 20 miliona eura ili pet eura po stanovniku.